Editura Evenimentul si Capital

Teleorman = Dragnea | România 4 you

Autor: | | 4 Comentarii | 2007 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Teleroman.

În fi eful lui Liviu Dragnea, nici președintele Consiliului Județean, Adrian Gâdea, nici primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, ambii de la PSD, nu au probleme penale și probabil vor fi reconfi rmați

Nimeni nu a reușit să spargă până acum monopolul PSD asupra Alexandriei, municipiul de reședință al județului Teleorman. Din 2008, primar este Victor Drăgușin. Acesta a fost coleg de facultate și de liceu cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Evenimentul zilei a relatat, în iunie 2014, că, la nunta fiicei primarului din Alexandria, oaspeții au fost întâmpinați într-o parcare nounouță și cu alei proaspăt asfaltate. Printr-o „hotărâre de urgență”, Consiliul Local a aprobat alocarea a peste 2,5 milioane lei (circa 570.000 de euro) pentru proiectul de „amenajare infrastructură Parc Vedea”.


FOTO: Liviu DragneaDeși lucrările nu erau în proiectele Primăriei, banii de la bugetul de stat și de la cel local au fost dați taman în preajma căsătoriei dintre fiica edilului, Carmen Drăgușin, și Cristian Bamboe, fiul șeful Casei Județene de Pensii Teleorman, PNL-istul Emilian Bamboe.

Președintele CJ Teleorman, Adrian Gâdea, a ajuns în post după ce Dragnea a plecat la București. El era șeful tineretului PSD din județ. În 2013, Gâdea a fost ales în această funcție cu 81% din voturi, la o prezență de 38,6%. Presa locală scrie că el nu iese din cuvântul lui Dragnea, iar contractele cu TelDrum sunt menținute. Și Gâdea, și Drăgușin, candidează și speră să își mențină funcțiile actuale.

  • Opoziție inexistentă

PNL s-a resemnat

În pofida aparențelor, în Teleorman mai există și alte partide, în afară de PSD. Pentru Primăria din Alexandria, mai candidează Florin Titirișcă - PNL, Ervin Zelch - PMP, Dumitru Goldbach - PRU, Petrică Popescu - ALDE și Claudiu Băluță - PND. Liderii PNL par însă resemnați. „Dragnea are toate structurile. Teleormanul are cea mai mare scădere economică la nivel național, minus 2%, în condițiile în care economia a crescut cu 2,4%. Județul a trimis către bugetul de stat 240 de milioane de euro și a primit 580. Bani care s-au dus către primăriile PSD și către primarii care au trecut la acest partid prin celebra ordonanță”, explica, la 30 martie, co-președintele PNL Vasile Blaga. Traian Băsescu s-a dus și el, recent, în județ, pentru a-i lansa pe candidații PMP. „Nu- mi place când aud într-o organizație spunându-se: eu cred că o să iau locul doi sau locul trei (...) Voi trebuie să faceți tot ceea ce ține de voi ca să salvați acest județ de mizeria de stânga. Este timpul ca acest județ să fie reînviat, dar nu cum învie Dragnea electorat la alegeri, ci reînviat economic și social”, le-a spus Băsescu celor din PMP. Candidatul acestui partid, Ervin Zelch, a fost preot ortodox.

Fișa județului

● Suprafața: 5.790 kilometri pătrați, 2,4% din suprafața țării. Locul 19 pe țară.

● Populație: 360.178, în scădere față de vârful din 1977, când erau 518.000. Locul 26 pe țară.

● Densitate: 62,2 locuitori pe kilometrul pătrat.

● Salariul mediu net (martie 2016): 1.427 lei, cu 27% sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor (2013): 3.746 euro.

● Durata medie a vieții: 72,2 ani (2013), sub media pe țară.

● Rata șomajului: 6,00% (decembrie 2015).

  • Infrastructură

Autostrada spre Bombonica

În 2013, Dan Șova, pe atunci ministru delegat pentru Mari Proiecte, i-a promis lui Liviu Dragnea o autostradă până în curtea casei sale din Alexandria. „Veți vedea că pe București — Alexandria — Craiova chiar există trafic de autostradă”, a susținut Șova. Costul era de 400 de milioane de euro. Dragnea a apărat investiția. „Eu am aranjat să treacă pe la mine prin curte mi se pare normal, fiecare vrea să aiba o autostradă prin curte, și o fac și rulantă”, a glumit Dragnea, care, la acel moment, era vicepremier în Guvernul Ponta. Prin ianuarie 2015, autostrada s-a transformat însă în drum expres, potrivit variantei de la acel moment al Master Planului pentru Transporturi. În schimb, statul român investește în stadioane în fieful lui Dragnea. Compania Națională de Investiții (CNI), subordonată Ministerului Dezvoltării, alocă nu mai puțin de 16,2 milioane de euro pentru stadioanele din Alexandria și Turnu Măgurele. Alexandria are circa 45.000 de locuitori, iar echipa de fotbal-FCM Alexandria- joacă în liga a patra. Actualul stadion, construit în urmă cu 40 de ani și care poate adăposti circa 500 de spectatori, va fi demolat. Turnu Măgurele are, de la începutul sezonului 2015- 2016, o echipă de fotbal în liga a treia

  • Turism

Tocătură de cobelci

În Teleorman sunt câteva rezervații naturale minunate, pe malurile Dunării. Cea mai mare dintre ele, Balta Suhaia, cu o suprafață de aproape 1.500 de hectare, este concesionată de miliardarul Ioan Niculae. În rezervație se poate intra doar cu aprobarea autorității locale de mediu și a administratorului. În perimetrul acestei arii protejate au cuib zeci de specii de păsări, pești și mamifere protejate. Stârcii, rațele roșii, cormoranul mic, călifarul, barza neagră, barza albă sau egreta mică pot fi zărite în zona Bălții Suhaia. O altă rezervație este la Ostrovul Mare, unde Oltul se varsă în Dunăre și unde supraviețuiește cormoranul mic, o pasăre protejată, fiind pe cale de dispariție.

Puțini știu că una din mâncărurile tradiționale din Teleorman era din melci, denumiți „cobelci”. Într-o carte de bucate de la 1910, scrie: „Cobelcii, melcii se mănâncă fierți ori fripți. (...) Ei ies primăvara după o ploiță; se culeg și se fierb. Carnea lor fiartă se mănâncă cu mujdei, lepădându-se partea verde. Unii săteni, după ce-i fierb, îi pun pe țiglă și-i frig, mâncându-i cu mujdei. În jud. Teleorman, cobelcii se toacă, se pun cu orez, se ung cu untdelemn și se dau în masă”.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Județul cu economia distrusă după Revoluție

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI