Evenimentul Zilei > Social > TELEFONUL DE LA ORA 9. Festivalul George Enescu, ediția 2019. NOUTĂȚI, PREMIERE, PROGRAM COMPLET
TELEFONUL DE LA ORA 9. Festivalul George Enescu, ediția 2019. NOUTĂȚI, PREMIERE, PROGRAM COMPLET

TELEFONUL DE LA ORA 9. Festivalul George Enescu, ediția 2019. NOUTĂȚI, PREMIERE, PROGRAM COMPLET

Astăzi, la „Telefonul de la ora 9”, rezonează curiozităților noastre Ana-Maria Onisei, responsabil cu mediatizarea evenimentelor din jurul Festivalului Internațional George Enescu.
  • Evenimentul zilei: Ce ne puteți spune despre programul Festivalului Enescu? Ce noutăți vor fi anul acesta?

 

  • Ana-Maria Onisei: Programul a fost conceput astfel încât să fie o manifestare a tendințelor actuale din spațiul cultural internațional, explorând latura lirică, teatrală, dar și accentele muzicii contemporane. Vor fi lucrări celebre în primă audiție. Iubitorii muzicii vor avea acces la concerte de înaltă ținută, mari, impunătoare, dar și la experiențe de ascultare mai intimă, în cadrul unor recitaluri și concerte camerale. De asemenea, publicul va fi conectat la tendințele muzicii contemporane în spațiul cultural internațional, prin intermediul dialogurilor dintre muzicieni și compozitori. În funcție de preferințe, iubitorii de muzică pot selecta interpretări noi și speciale, pot alege să asculte compoziții noi, pot opta pentru concerte abordate în stil clasic sau într-o notă modernă, cum este, spre exemplu, seria de opere în concert.

 

  • Ce mari orchestre vom putea asculta?

 

  • Vor fi prezente Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Amsterdam, Orchestre National de France, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Oslo Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra. Dirijori remarcabili, precum Kirill Petrenko, Mariss Jansons sau Vladimir Jurowski și soliști renumiți și înalt cotați, ca Diana Damrau, Marlis Petersen, Joyce DiDonato, Yuja Wang vor urca pe scena Festivalului.

 

  • Repertoriul?

 

  • Ediția din acest abordează mai intens formula de operă în concert. Vor fi prezentate în total 14 lucrări, dintre care în premieră, vor putea fi urmărite: Die Frau Ohne Schatten, de Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin, Moses and Aaron, de Schoenberg, în interpretarea Filarmonicii George Enescu și PeterGrimes, de Britten, prezentată de Orchestra Națională Radio. O premieră va fi și interpretarea Simfoniei a III-a de George Enescu de către două orchestre: Orchestra Maggio Fiorentino și Orchestra Radio Berlin. Pe parcursul Festivalului vor fi interpretate în total 32 de lucrări de George Enescu. Un alt moment notabil îl va reprezenta Mozart Week in Residence – program adus direct de la Salzburg care condensează, dincolo de spectacole și conferințe, detaliile evenimentelor din viața lui Mozart. Tot cu acest prilej va fi expusă și vioara pe care a cântat Mozart. Categoria „Muzica secolului XXI” va aduce în prim plan nume consacrate precum Unsuk Chin, Fedele, Widmann, Penderecki, compozitori ale căror lucrări sunt prezentate de către marile orchestre ale lumii. Unele dintre cele mai notabile prezențe românești sunt dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal și Christian Badea. De asemenea, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, Vlad Vizireanu și Cristian Lupeșvor dirija orchestre românești și străine participante în Festival. Cele mai importante orchestre românești vor fi și ele prezente, de la Orchestra Filarmonicii George Enescu, la Orchestra Radioși Orchestra Română de Tineret, la filarmonicile din Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj, Bacăuși Târgu Mureș. Celebrul dirijor Ion Marinva urca din nou pe scena Festivalului Enescu, la fel și pianista Alexandra Dariescuși mezzo-soprana Ruxandra Donose, în timp ce pianista Alexandra Siloceava fi prezentă în premieră. Laureații ediției 2018 a Concursului Internațional George Enescu vor susține concerte în cadrul seriei „Muzica Secolului 21”.

 

Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu aduce timp de 23 de zile peste 2.500 dintre cele mai valoroase personalități ale lumii, un număr de 34 de premiere, concretizate prin prezența a 25 de artiști de mare calibru, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida, Rene Jacobs, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón, Julia Fischer și Nobuyuki Tsujii și a nouă dintre cele mai importante orchestre de nivel mondial.

 

Pregătirea pentru achiziția de bilete se poate face consultând programul ediției 2019 pe site-ul Festivalului https://www.festivalenescu.ro/, secțiunea PROGRAM.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: