Evenimentul Zilei > Actualitate > Teatrul de Vară Mamaia, distrus de corupție și conflicte politice, modernizat în stil vintage
Teatrul de Vară Mamaia, distrus de corupție și conflicte politice, modernizat în stil vintage

Teatrul de Vară Mamaia, distrus de corupție și conflicte politice, modernizat în stil vintage

Cea mai cunoscută scenă estivală de pe litoral, Teatrul de Vară Mamaia, a trecut, în cei aproape 60 de ani de existență, de la grandoarea și eleganța Festivalului de Muzică Ușoară din primele ediții, la decăderea și degradarea fizică în care a ajuns din cauza autorităților centrale și locale pentru care actul cultural artistic este un concept necunoscut.

Reabilitarea Teatrului de Vară întârziată de războiul politic

Procesul se judecă de aproape cinci ani. În primă instanță, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la opt ani închisoare, iar Cristian Zgabercea, care acum lucrează în TVR, după ce a fost și producător general la Televiziunea Națională, a primit 4 ani și 8 luni de închisoare, cu executare. Festivalul de la Mamaia a fost abandonat din lipsă de fonduri sau din cauza conflictelor politice din Consiliul Județean Constanța.

Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, se încăpățânează, însă, de câțiva ani, să modernizeze Teatrul de Vară din Mamaia, aflat în avansată stare de degradare. Odată cu acest proiect, își pune speranțe și în renașterea Festivalului de Muzică Ușoară. Primul pas a fost să obțină înregistrarea, la OSIM, a certificatului de înregistrare a mărcii ”Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia”, valabilă până în 2030.

„Această marcă a festivalului fusese pierdută de autoritățile județene și era pregătită să ia drumul intereselor private, ale firmelor oportuniste ce au simțit importanta deținerii acestei mărci. Azi, posesorul mărcii ”Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia” este Consiliul Județean Constanța. Greu, dar nu imposibil, Festivalul de la Mamaia va renaște pe scena Teatrului de Vară din Mamaia, care l-a consacrat” a declarat Claudiu Palaz.

Demersurile pentru reabilitare au început anul trecut, dar și-a băgat politicul coada. „Licitația privind reabilitarea teatrului de vară a fost îngreunată de serviciul licitații din CJC, care trebuia să scoată lucrarea la proiectare și execuție. Nouă luni de zile s-a stat în dezbatere. După care cererea singurului ofertant, de altfel, a fost respinsă. Toate proiectele care veneau de la mine erau blocate pentru a nu fi contabilizate politic. Chiar au pierdut dosarul  de licitație. Numai piedici, șicane”, povestește vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz (PMP).

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE