Editura Evenimentul si Capital

Țeapa vătămărilor corporale: Cum sunt păcălite victimele să nu depună plângere la poliție

Autor: | | 1 Comentarii | 11197 Vizualizari

Victimele care suferă vătămări corporale, fie ca urmare a unor accidente rutiere, fie ca urmare a actelor de violență sunt, de multe ori păcălite de agresori, care profită de o „chichiță” a legii. Pentru că plângerea trebuie depusă la poliție în decurs de cel mult trei luni de la data săvârșirii faptei, făptuitorii amână acest termen până expiră, păcălindu-și victimele cu despăgubiri tentante.

Foarte multe victime ale vătămărilor coporale nu cunosc pașii legali ce trebuie urmați, fiind sub șocul evenimentului. Primul pas în astfel de cazuri este contactarea unui avocat specializat în astfel de cauze, întrucât în perioada imediat următoare incidentului, este foarte posibil ca făptuitorul să încerce să contacteze victima pentru a o convinge să nu depună plângere.

Cel de-al doilea pas este depunerea plângerii, asistată de avocat, în termen de trei luni de la producerea incidentului. „După depunerea plângerii, poliția va emite o adresă către Institutul de Medicină Legală. Victima va fi consultată și va fi încadrată, în funcție de gravitatea leziunilor, într-un anumit număr de zile de îngrijiri medicale”, explică avocatul Titu Eugen Gheorghe.

Excepția celor 90 de zile

În funcție de rezultatul expertizei medicale, vătămarea corporală este încadrată sau nu la infracțiune. „Vătămarea corporală este considerată infracțiune dacă victima este încadrată la mai mult de 90 de zile de îngrijiri. Dacă victima se încadrează la mai puțin de 90 de zile de îngrijiri, fapta este considerată, totuși, infracțiune, dacă se dovedește că făptuitorul se afla sub influența băuturilor alcoolice, a unei substanțe stupefiante sau desfășura, la acel moment, o activitate ce constituia în sine o altă infracțiune”, adaugă avocatul Titu Eugen Gheorghe.

Pe lângă aceste situații, vătămarea corporală se consideră infracțiune și dacă victima a suferit o infirmitate, un prejudiciu estetic grav, a avortat în urma loviturilor sau dacă viața i-a fost pusă în pericol.

Accidentele rutiere, principala cauză a vătămărilor corporale

Statistic vorbind, cele mai multe cazuri de vătămare corporală se produc ca urmare a unor accidente rutiere, cei mai predispuși fiind copii și bătrânii. În ultimii ani, în România, numărul accidentelor rutiere s-a dublat, ca urmare a dezvoltării explozive a traficului. România este pe primul loc în UE la numărul de decese ca urmare a accidentelor: 91 de morți la 1 milion de locuitori.

În cazul accidentelor rutiere, pe lângă expertiza medicală, se realizează și o expertiză tehnică, care stabilește dinamica producerii accidentului și cui îi aparține culpa. Un astfel de dosar care are are ca obiect un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a victimei, durează, în medie, doar în faza de urmărire penală, aproximativ un an, mai spune avocatul.

LOVITURA pentru romanii cu CREDITE! EURO a atins un nou RECORD! Ce anunta BNR

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI