Teambuilding pentru oameni de afaceri

Atunci când nu doboară recorduri, alpinistul Cornel Galescu, alias Coco, conduce programe de teambuilding în Muntele Mic.

Recordman naţional în materie de alpinism extrem, Coco Galescu îi provoacă pe adulţii din Banat la aventură, pe Muntele Mic. Miza e dublă: pe de-o parte, scoate oamenii de afaceri din birourile scorţoase, pe de alta, promovează frumuseţea muntelui.

50 de euro de persoană

Galescu oferă aventuri montane, împreună cu partenerul său Răzvan Ioaniţescu. "A venit rândul celor mari să-şi testeze curajul, echilibrul, rezistenţa şi îndemânarea în Parcul de Aventură, pe stâncile de granit sau pe potecile din zona Muntele Mic şi Ţarcu", spune alpinistul. Costă aproximativ 50 de euro pe zi, de persoană, aplicaţiile de teambuilding, masa şi cazarea în zonă, suma variind în funcţie de aplicaţiile alese. O sesiune durează două sau trei zile, timp în care oamenii ajung să se schimbe radical.

"În cel mai recent teambuilding, unul dintre clienţi ne-a mărturisit că avea prejudecăţi faţă de un coleg, dar în timpul aplicaţiilor şi-a dat seamă că respectivul e un tip de nădejde, pe care se putea baza, şi că nu este deloc genul care fuge de responsabilitate. În teambuilding, oamenii ajung să se cunoască mai bine, unii dovedesc calităţi de lideri, iar şefii lor ştiu apoi unde să-i plaseze", spune Galescu.

Tematică diferită, în funcţie de client

Căţărare pe panou, tiroliană, rapel, proba de foc, scara uriaşului şi pânza de păianjen sunt exerciţii prin care oamenii de afaceri obişnuiţi să coboare din maşinile scumpe ca să-şi deschidă laptopurile cu conexiune rapidă la internet, învaţă să-şi descopere noi calităţi, dezbrăcaţi de "armura" costumului cu cravată şi butoni la manşete. Programele de la Muntele Mic au tematică diferită în funcţie de ceea ce doreşte clientul.

Odată, alpinistului i s-a spus că se doreşte o dinamizare a vânzărilor, astfel că a ales pentru aplicanţi exerciţii care să-i provoace, să-i determine să folosească mai multe resurse decât în mod obişnuit.

"Sunt aplicaţii, cum ar fi căţărarea pe panou, care îi învăţa să-şi fixeze obiective şi apoi să caute să le atingă. Altele, cum ar fi tiroliana, se referă la decizie".

Firme din domeniul IT, automotivelor, vânzărilor, bănci şi case de avocatură apelează cu încredere la Coco Galescu când vine vorba de a scoate ce e mai bun din oamenii lor.

"Cu ETA2U am avut un program special pentru crearea unei echipe de intervenţie în reparaţii de calculatoare, ceva gen «comando » - o echipă capabilă să intervină oriunde şi oricând să-ţi rezolve defectul la computer. Un fel de serviciu de urgenţă ca şi pompierii sau salvarea. Pentru ei am avut ales trasee cu obstacole, coborâri în rapel pe stâncă, trezire la ore foarte matinale, coordonare, organizare etc. În final, şeful echipei a reuşit să vadă cine poate face faţă la stres şi travaliu şi cine nu", a mai povestit alpinistul.

Indiferent de dificultatea traseelor, totul se desfăşoară în deplină siguranţă dată de coarda de alpinism, hamul şi casca de căţărat, asigurarea şi instructor.

Palmaresul celui mai puternic alpinist român "

Cel mai puternic alpinist român" potrivit lui Michael Kodas în cartea "High Crimes: The fate of Everest in an Age of Greed", Cornel Galescu, Coco pentru cunoscători, are 45 de ani şi un palmares impresionant.

  • În 1990 a plecat într-o expediţie în Caucaz, cucerind vârfurile Gumaci, GianTuGan, Ghermoghenov, Cheget, Shelda şi Elbrus, toate peste 5.000 de metri.
  • Doi ani mai târziu, a câştigat Cupa României la alpinism, iar în 1993, a urcat, în premieră mondială, în Turcia, pe muntele Kackar.
  • În 1996 a participat la o expediţie pe Himalaya, ducând tricolorul la 8.168 m, pe vârful Dhaulagiri. Atingerea piscului Sita Chu-Chura (6.600 m) din Himalaya reprezintă o altă premieră românească.
  • În 1997, Alaska a reprezentat o nouă provocare pentru Coco, care, împreună cu Constantin Lăcătuşu, a format prima echipă românească ajunsă pe vârful McKinley (6.197 m). În acelaşi an, a escaladat Mont Blancul, iar în 1998 a plecat în Anzi (Aconcagua, 6.962 m), ceea ce reprezintă altă premieră românească pe ruta "Polish Glacier".
  • Participarea lui Galescu la expediţia din Himalaya (Cho-Oyu, 8.201 m), prima acţiune românească de acest gen în Tibet, a fost urmată peste doi ani de premiera românească din Patagonia (Cerro Solo).
  • În 2003, a fost unul dintre alpiniştii care au luat parte la prima expediţie integral românească pe Everest. A ajuns atunci la atitudinea de 8.000 de metri, în ciuda faptului că avea două coaste rupte.
  • În 2007, după un parcurs de nouă zile pe schiuri, a atins Polul Nord, în premieră pentru România, iar anul trecut a urcat pe Everest.