Taxe noi pe medicamente, pastile ieftine pentru cancer

Aproximativ 65% din medicamentele incluse pe lista de compensare C2, indicate bolnavilor care au cancer, diabet, HIV etc. au fost înlocuite cu produse generice, mai ieftine.

"Pentru restul de medicamente nu există echivalente generice şi vor rămâne disponibile orginalele", a anunţat ieri noul ministru al Sănătaţii, Ladislau Ritli.

Taxări diferenţiate

În plus, în şedinţa de Guvern de astăzi vor fi luate în discuţie, şi probabil aprobate, două noi taxe pentru producătorii de medicamente: de clawback (se taxează producătorii pentru medicamentele vândute peste plafonul impus de autorităţi, luându-se ca referin ţă anul 2009) şi de payback (producătorii trebuie să dea înapoi un procent din sumele pe care le cheltuie statul cu programele naţionale de sănătate). Ministrul a declarat că încă nu ştie care sunt variantele finale ale acestor taxe, fiindcă se discută "până în ultimul moment". "Ştim însă că, în cazul payback, taxarea va fi diferită în cazul producătorilor de originale şi generice", a mai spus Ladislau Ritli.

El a mai promis că, până la sfârşitul acestui an, pachetul de servicii medicale de bază va fi stabilit şi că acesta va acoperi cu siguranţă urgenţele medicale şi tratamentele pentru boli cronice. În plus, vor creşte fondurile pentru medicina de familie de la 7% la 10%-12%, într-un interval de doi ani, şi se va dezvolta asistenţa medicală a copilului şi gravidei cu ajutorul medicilor specialişti.

"Medicina de familie va primi mai mulţi bani, pentru că are rolul de a preveni, iar un om spitalizat costă mai mult. Vrem să lărgim şi segmentul asistenţei gravidei şi copilului, care lipseşte. 10% din decesele la copii sub un an au loc acasă, iar copiii mor fără a fi asistaţi de un medic", a adăugat ministrul.