Liberal-democrații conduși de Călin Popescu Tăriceanu nu vor să accepte ideea PSD de supraimpozitare a veniturilor „excepționale”, de la 1 ianuarie 2018, printr-o taxă de solidaritate.
Supranumită „taxa Robin Hood”, pentru că ia bani de la românii cu venituri ridicate și îi varsă în bugetul de stat, ideea PSD din programul de guvernare i-a pus pe jar pe aliații de la ALDE pentru că afectează electoratul de dreapta.
Surse de la vârful coaliției PSD-ALDE au relatat EVZ că partidul lui Tăriceanu nu vrea să accepte „pedepsirea” românilor care au job-uri bine plătite prin suprataxarea lor pentru a acoperi anumite greșeli de la guvernare. De asemenea, ALDE nu acceptă ca salariații cu venituri ridicate să achite nota de plată pentru românii care nu muncesc, mai spun sursele citate. Măsura prin care PSD vrea să acopere o parte din deficitul bugetar ar lovi în principal în profesiile liberale și în angajații din sistemul privat, adică electoratul vizat de Călin
FOTO: Premierul Mihai Tudose, obligat la slalom pentru a împăca promisiunile de acasă cu directivele de la Bruxelles FOTO: MARIUS VLAD
Zeci de mii afectați
Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a spus că una dintre variante este supraimpozitarea tuturor salariilor de peste 14.500 de lei. În această situație, zeci de mii de români ar urma să fie afectați de această taxă de solidaritate. În cadrul simulărilor, o variantă luată în calcul este ca taxa să fie 25% din venituri.
Mister
Premierul Mihai Tudose a declarat, ieri, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că încă se fac simulări și nu a vrut să avanseze nici veniturile care vor fi impozitate și nici cât de mare va fi impozitul.
„Este o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani”, a spus Tudose. El a precizat că există posibilitatea renunțării la această idee doar dacă nu ar aduce suficient de mulți bani la buget.
Întrebat care va fi pragul de la care va fi introdusă taxa de solidaritate, președintele PSD Liviu Dragnea a spus ieri: „De la pragul semnificativ”.
Revoluție trântită
Coaliția de guvernare a decis să renunțe la impozitul pe cifra de afaceri, măsură menită să aducă bugetului de stat mai mulți bani de la companiile puternice care declară în fiecare an profituri minime. „Consideraţi încheiat acest subiect”, a spus premierul Tudose, potrivit căruia acest impozit pe cifra de afaceri ar fi fost o “coasă” care ar fi pus în pericol micile afaceri. Varianta discutată în ședința coaliției este alinierea României la directivele europene care permit monitorizarea fluxurilor financiare ale companiilor pentru a depista dacă acestea scot profitul din țară prin tertipuri fiscal-juridice.
Toate pariurile pe ANAF
În contextul relaxării fiscale și a creșterii salariilor, în același timp cu o slabă colectare a taxelor și impozitelor, situație căreia i se adaugă renunțarea la impozitul pe cifra de afaceri și opoziția ALDE la taxa de solidaritate, cabinetul Mihai Tudose își pune, momentan, toate speranțele în ANAF. „ANAF trebuie să lase buticarii și să se ocupe de marii contribuabili, să își intre în fișa postului”, ne-au spus surse din coaliție participante la ședința de ieri