Tatăl FNI - Nicolae Popa - ia judecătorii la mişto

Arestat în Indonezia în 2009, după nouă ani de "concediu de odihnă", tatăl FNI, Nicolae Popa, susţine că nu avea habar că este căutat în România şi solicită rejudecarea procesului.

Nicolae Popa solicită Tribunalului Bucureşti rejudecarea Dosarului FNI, sub un motiv de-a dreptul hilar. Tatăl FNI susţine în cererea de revizuire a sentinţei, adresată instanţei, că nu a fugit din România, în anul 2000, ci că ar fi plecat... în "concediu de odihnă", la Bali, în Indonezia. Unde ar fi rămas - pentru nouă ani - doar pentru că a identificat, acolo, oportunităţi de afaceri şi o pisibilitate de a duce un trai mai bun.

În aceeaşi ordine de idei, Nicolae Popa susţine că habar nu a r fi avut că a fost judecat în România pentru prăbuşirea FNI. Mai mult, Popa conchide că ar fi aflat că este urmărit internaţional, pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea de 15 ani, abia în decembrie 2009, atunci când a fost reţinut la Jakarta.

"Amnezie" ridicolă

"Amnezia" lui Nicolae Popa este ridicolă, în condiţiile în care el a fost localizat de SRI, ca urmare a interceptării mai multor convorbiri telefonice pe care le purta cu Sorin Ovidiu Vîntu. Convorbiri în care îi solicita bani lui SOV, ameninţându-l că, altfel, va reveni în România pentru a face "lumină" în Dosarul FNI. Stenogramele interceptărilor se regăsesc la dosarul cauzei.

Mai mult, Popa a trimis, în 2003, o declaraţie olografă autorităţilor române, referitor la Dosarul FNI, în care se disculpa şi o acuza pe Ioana Maria Vlas de prăbuşirea Fondului.

Îl apără pe SOV

Tatăl FNI îl disculpă, în continuarea cererii de revizuire, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi susţine că vina prăbuşirii Fondului ar aparţine Ioanei Maria Vlas, acuzând- o că a avut "regrete ipocrite".

Nu în ultimul rând, Nicolae Popa precizează că prăbuşirea FNI ar fi avut la bază şi un context politic: "Dar toate pretinsele analize şi date expuse în expertiză reprezintă, de fapt, găselniţe menite să pună în umbră condiţiile în care au acţionat factori oculţi de agresiune împotriva Fondului: anul 2000, fiind un an electoral, a dat posibilitatea unor personaje politice implicate în campania electorală să aplice lovituri de imagine adversarilor, iar provocarea prăbuşirii FNI constituia o astfel de lovitură, deoarece ea conducea la compromiterea iniţiatorului acestuia, considerat de unii politicieni susţinător al unui partid politic, precum şi a ministrului Finanţelor Publice, din cauza implicării în activitatea Fondului a unor unităţi cu capital de stat, precum Centrocoop, Banca Agricolă şi CEC".

În concluzie - susţine Nicolae Popa - FNI s-ar fi prăbuşit din cauza retragerilor masive, din partea deponenţilor persoane fizice, survenite ca urmare a unor manipulări concertate, al căror scop ar fi fost, astfel, atins.

Singurul argument pertinent

Singurul argument pertinent al lui Nicolae Popa, încă neclarificat de către autorităţile române, este acela că, în 2002, şi-a prelungit paşaportul, la Ambasada României din Indonezia, fără a fi arestat

"Am plecat din ţară în data de 07.06.2000, în concediu de odihnă, în Bali-Indonezia, unde apoi am rămas, întrucat am găsit oportunităţi pentru a lucra la o societate comerciala" NICOLAE POPA, condamnat în dosarul FNI