“Ţarul CFR”, Mihai Necolaiciuc, a acceptat, în 2009, să lucreze sub acoperire pentru FBI

Instanţa l-a achitat marţi pe fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, care a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri. Decizia poate fi contestată cu recurs. Necolaiciuc a fost extrădat din Statele Unite în 2011. În 2009, el ar fi acceptat să lucreze sub acoperire pentru FBI şi cu toate că a negat, pentru DIGI TV, că ar fi colaborat cu FBI, traducătoarea care a intermediat discuția spune altceva, chiar în fata justiţiei americane.

Potrivit RISE Project, în documentația aferentă procesului pentru extrădare că Necolaiciuc ar fi fost inclusiv de acord să devină informator al FBI în Venezuela pentru a nu fi trimis înapoi în România.

Traducătoarea angajată să intermedieze discuția dintre Necolaiciuc și FBI a declarat acest lucru în fața justiției americane şi a prezentat documentele care atestă acest lucru.

Întrebat dacă a acceptat să sucreze pentru FBI, fostul director de la CFR a negat acest lucru.

"Nu, e o prostie. Nu știu cine a zis treaba asta", a spus Necolaiciuc, la DIGI TV.

El a subliniat că nu i s-a propus de către FBI așa ceva, nici în Venezuela, nici nicăieri în altă parte: „Dacă era, bineînțeles că nu eram acasă, nu?”

Pe de altă parte, intr-unul din documente, Necolaiciuc le-a mai spus americanilor și că e prea bolnav pentru a fi audiat.

Acuzaţiile DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, pe 12 mai 2011, trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR (CNCFR), în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzat de deturnare de fonduri. În acelaşi dosar a mai fost deferită justiţiei şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CN CFR, în perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003.

În sarcina celor doi, procurorii au reţinut infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată. Procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea “Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.