Țările membre ale UE au aprobat acordul de revizuire a subvențiilor agricole. Sunt în joc 387 miliarde de euro

Țările membre ale UE au aprobat acordul de revizuire a subvențiilor agricole. Sunt în joc 387 miliarde de euro

Țările membre ale Uniunii Europene au dat, luni, undă verde reformelor imensului program de subvenții agricole al blocului, după o dezbatere de trei ani vizând regulile pentru a-l face mai ecologic și pentru a sprijini fermele mai mici.

Negociatorii reprezentând cele 27 de țări ale UE și Parlamentul European au încheiat vineri acordul de reformare a politicii agricole comune (PAC), care va cheltui 387 miliarde de euro (462 miliarde de dolari) pentru plăți către fermieri și dezvoltare rurală, adică aproximativ o treime din bugetul UE pentru 2021- 2027.

"Acest acord este esențial pentru a ne asigura că acestă PAC permite tranziția către o agricultură durabilă", a declarat luni comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, în cadrul unei reuniuni la care miniștrii UE pentru agricultură au aprobat acordul.

Noile reguli se aplică din 2023

Fermierii europeni se confruntă deja cu impactul modificărilor climatice, cum ar fi seceta, dar agricultura reprezintă, de asemenea, principala presiune asupra habitatelor naturale ale Europei și produce 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Noua PAC va impune țărilor să cheltuiască 20% din plățile către fermieri în perioada 2023-2024 și 25% între 2025-2027, pentru "sisteme ecologice" care protejează mediul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu definește o schemă ecologică, dar exemple ar putea include restaurarea zonelor umede pentru a absorbi CO2 sau agricultura ecologică. Comisia va evalua dacă planurile țărilor de cheltuire a fondurilor PAC sunt conforme cu legislația UE privind mediul, inclusiv obiectivul recent convenit al blocului de a reduce emisiile mai repede în acest deceniu.

Țările membre ale UE trebuie să redistribuie cel puțin 10% din fondurile PAC către fermele mai mici, deși pot evita această cerință folosind alte metode de distribuire echitabilă a fondurilor. Acordul alocă, de asemenea, bani tinerilor fermieri și creează un fond de criză de 450 de milioane de euro, în cazul în care piețele agricole sunt afectate de o urgență, cum ar fi o pandemie.