Cheltuielile militare pe plan mondial au crescut cu 37% in zece ani, atingand valoarea de 1.204 miliarde de dolari in 2006, releva raportul anual al Institutului international de studii pentru pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm.
Cele mai mari cheltuieli militare le-au inregistrat Statele Unite - 528,7 miliarde de dolari in 2006, suma ce reprezinta 46% din bugetul total alocat inarmarii pe plan global.
„Cresterea cheltuielilor militare ale SUA se datoreaza in buna masura fondurilor suplimentare alocate operatiunilor si politicilor legate de „razboiul mondial impotriva terorismului”„, afirma raportul.
Pe locurile urmatoare in clasament se situeaza Marea Britanie, Franta, China si Japonia, ale caror bugete militare reprezinta, fiecare in parte, 4-5% din totalul cheltuielilor pe plan mondial.
In 2006, Europa de Est a fost regiunea cu cea mai mare crestere a cheltuielilor militare, respectiv 12%, in raport cu anul precedent. Rusia este pe locul patru in Europa din acest punct de vedere, cresterea bugetului militar fiind de 12% in 2006.
Potrivit SIPRI, tendinta de sporire a cheltuielilor militare pe plan mondial se va mentine si anii urmatori. Vanzarile de armament ale primilor 100 de fabricanti la nivel mondial au crescut cu 3%, ajungand la 290 miliarde de dolari in 2005, ultimul an pentru care SIPRI dispune de cifrele necesare intocmirii unei statistici.
Piata este dominata de firmele americane si cele vest- europene, care au realizat impreuna 92% din totalul vanzarilor. Vanzarile firmelor rusesti reprezinta doar 2% din totalul tranzactiilor pe plan global, restul de sase procente fiind realizate de Japonia, Israel si India.
Razboaiele petrolului
Diminuarea rezervelor de petrol si gaze naturale risca sa genereze noi conflicte pe glob, atentioneaza raportul. „Importanta strategica a regiunilor bogate in petrol si gaze va creste cu siguranta. Nu doar Orientul Mijlociu, ci si Africa, Asia Centrala, America de Sud si Asia de Sud-Est vor fi potentiale zone de conflict in deceniile urmatoare”, considera expertii SIPRI.
Problema securitatii energetice la nivel mondial trebuie regandita, apreciaza raportul, care avertizeaza ca abordarile nationaliste, observate in unele tari, nu sunt „o formula buna”. In Orientul Mijlociu, principalul risc de securitate il reprezinta cresterea influentei Iranului. Teheranul ar putea sa blocheze stramtoarea Ormuz, prin care tranziteaza zilnic 17 milioane de barili de petrol.