Evenimentul Zilei > International > Țările din estul Europei au respins strategia politică a Chinei de a câștiga influența
Țările din estul Europei au respins strategia politică a Chinei de a câștiga influența

Țările din estul Europei au respins strategia politică a Chinei de a câștiga influența

Conducători din șase țări nu s-au prezentat: o situație usturător de jenantă pentru Xi Jinping. Tacticile de tip „dezbină și domină” din Europa de Est ale Chinei întâmpină probleme.

Atât de frenetice au fost eforturile diplomatice de ultim moment de a recruta conducători pentru conferință încât Beijingul nu a prezentat public reuniunea decât chiar în ziua ei, la ora locală 6:00, când a admis că vor participa conducători „și reprezentanți la nivel înalt” din 17 țări.

Întrebat de 17+1, Washingtonul a declarat că e angajat în privința colaborării cu Europa la o strategie privind China. „Realizăm că partenerii noștri europeni au propriile interese și relații, iar noi nu-i forțăm să aleagă între China și SUA. Rămânem totuși îngrijorați de faptul că China s-a folosit frecvent de organizații multilaterale ca de un instrument prin care să-ți promoveze interesele economice, de securitate națională și de politică externă, în detrimentul păcii și prosperității altor țări, al drepturilor omului și al ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Slovacia își demonstrează iscusința politică

Agricultura a jucat un rol însemnat la conferința 17+1, statele europene arătându-se nemulțumite de ritmul lent în care China își deschide piața pentru exporturile agroalimentare.

Vicepremierul bulgar Mariiana Nikolova nu s-a sfiit să sublinieze la conferință problemele privind dezechilibrul comercial și accesul la piața chineză.

„Ne bazăm pe sprijinul guvernului chinez și pe conducerea președintelui Xi Jinping pentru a identifica și implementa noi măsuri concrete pentru extinderea și facilitarea accesului la piața chineză”, a declarat ea, citată de Agenția Bulgară Telegraf (BTA).

Ea i-a cerut lui Xi să „ajute la extinderea gamei de bunuri exportate prin simplificarea și accelerarea procedurilor de import ale Chinei, în special pentru mărfurile alimentare și agricole”.

Președintele polonez Andrzej Duda a avut o poziție similară, declarând că Polonia e „nemulțumită” de viteza cu care China extinde accesul la piață, a relatat postul TVN24. Ar fi nevoie de acțiuni, a afirmat el, „cum ar fi ridicarea restricțiilor administrative asupra importurilor de bunuri agroalimentare din Polonia”.

Polonia domină exporturile agricole din ECE în China – pe locul doi e Ungaria -, satisfăcând cererea chineză de carne și lactate, dar și organe și ciocolată, arată un raport realizat de Institutul de Economie Agricolă din Belgrad.

Slovacia a fost una dintre puținele țări în măsură să revendice o victorie agricolă, semnând cu numai o zi înainte de conferință un protocol prin care și-ar putea mări exporturile de carne de oaie în China. În schimb, premierul slovac Igor Matovič s-a prezentat la conferință, în pofida speculațiilor anterioare cum că o va fenta și el.

Drum către nicăieri?

A nu se înțelege de aici că mai vechea Inițiativă Centură și Drum și-ar fi pierdut locul de cinste. Xi a declarat la conferință că intenționează să facă din ECE „prima regiune” din lume care va fi deplin acoperită de proiect.

El nu a menționat vreun nou proiect de infrastructură anume, care acum ar putea fi mai dificil de realizat, cel puțin în UE, dat fiind efortul Comisiei de a lua mai exigent la bani mărunți acordurile de infrastructură ale statelor membre cu țări precum China.

Deloc descurajat, Xi a declarat că va lansa un nou „punct de coordonare și consultare privind autorizare vamală” dedicat „Liniei Expres Terestre-Maritime China-Europa” dintre Budapesta și portul Pireu de lângă Atena, achiziționat de chinezi. El ar urma să deservească Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord și Grecia. Transportul de mărfuri e complicat pe această rută, întrucât implică deopotrivă state UE și non-UE, dar deocamdată partea chineză nu a dezvăluit vreun detaliu despre cum ar putea funcționa acest nou mecanism.

Pe fondul unei persistente temeri a UE în privința tacticii „dezbină și domină” a Chinei – de exemplu prin introducerea unor standarde tehnice diferite -, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că platforma va fi un simbol al „cooperării, solidarității, înțelegerii și transparenței”, citat de un oficial grec.

Nu toți au fost la fel de impresionați de această proclamare a solidarității. „Conferința de astăzi […] are loc într-o atmosferă de dezbinare, întrucât câțiva conducători s-au retras săptămâna trecută, iar eforturile de a conveni asupra unui comunicat comun întâmpină dificultăți”, a declarat Ditmir Bushati, fost ministru de externe al Albaniei, una dintre țările non-UE din formatul 17+1. „La 10 ani de la lansarea acestei inițiative [chineze], formatul nu a satisfăcut așteptările”, a adăugat Bushati. (Radoer)

https://www.politico.eu/article/china-xi-jinping-eastern-europe-trade-agriculture-strategy-gets-the-cold-shoulder /

PAGINA ANTERIOARA