Editura Evenimentul si Capital

Țările baltice, un Vietnam pentru Putin! Proiectul Pentagonului pune pe jar Kremlinul

Autor: | | 6 Comentarii | 5371 Vizualizari

Temându-se că vor avea aceeași soartă ca Ucraina, țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și Polonia au obținut din partea NATO o „prezență avansată consolidată” pe flancul estic, via desfășurarea a patru batalioane multinaționale. Dispozitiv completat de o forță „foarte reactivă”, sub comanda Germaniei, de la 1 ianuarie. Insuficient, potrivit unui nou raport alcătuit la cererea Pentagonului.

Teoretic, dacă se ia în calcul și clauza de apărare colectivă prevăzută în Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, asemenea măsuri par a fi suficiente pentru a descuraja Rusia de orice acțiuni agresive sau dăunătoare. În practică, nimic nu este sigur. Cel puțin așa estimează Rand Corporation într-un raport realizat chiar la comanda Pentagonului. Astfel, avansează autorii acestui raport, țările baltice „sunt cotidian expuse la operațiuni de propagandă și de dezinformare din partea Rusiei, concepute pentru a submina încrederea cetățenilor în instituții, pentru a agita tensiuni etnice și sociale, pentru a eroda încrederea vizavi de angajamentele luate de NATO în materie de apărare colectivă”.

Pe de altă parte, arată raportul, aceste trei țări sunt „vulnerabile în fața operațiunilor speciale rusești” dar și la eventuale mișcări ale „forțelor regulate desfășurate în apropierea granițelor lor” de către Moscova, citează Opex 360. Astfel, „în lumina acestor preocupări și a dezechilibrului existent între forțele clasice ale Rusiei și cele desfășurate de NATO în regiunea Mării Baltice”, guvernele țărilor baltice au „adoptat și integrat concepte non-convenționale în planurile lor de apărare”.

Cetățeni înarmați, nu numai soldați

Or, tocmai acest lucru îl propune raportul Rand Corporation: mizarea pe capacitățile de apărare totală și de război neconvențional dezvoltate de aceste țări în măsura în care ele dispun de un „potențial de descurajare, întârziere și perturbare” a unei eventuale agresiuni militare rusești. Într-adevăr, dacă aceste țări și-au crescut semnificativ cheltuielile militare începând cu 2014, pentru a-și dezvolta și moderniza forțele convenționale, ele au făcut eforturi și pentru a consolida „rezistența” populațiilor lor și a pune pe picioare formații paramilitare făcând apel la voluntari civili. „Cel mai bun mijloc de descurajare sunt nu numai soldații înarmați dar și cetățenii înarmați”, spunea, în noiembrie 2016, generalul Meelis Kiili, comandantul Ligii estoniene de apărare.

Partizani contra blindate rusești

La Tallin, autoritățile au mizat pe acțiuni de gherilă în caz de ocupație militară rusă. „Un război de partizani este singurul nostru mijloc. Nu putem să le egalăm blindatele (ale Rusiei). Trebuie să ne regrupăm în unități mici și să distrugem cât mai mult posibil din convoaiele lor logistice. Trebuie să-i atingem peste tot unde putem”, declara un fost caporal al armatei estoniene pentru New York Times.

Ambuscade, sabotaj, nesupunere civilă

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2


Tag-uri: Rusia, Pentagon, VietnamStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI