Varianta pretului diferentiat a fost deja abandonata de autoritati.
Ideea ca romanii sa plateasca facturi diferentiate la curentul electric in functie de regiune si de furnizorul de electricitate, incepand de la 1 ianuarie 2008, a fost abandonata pentru moment.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) admite ca „exista calcule efectuate, dar, avand in vedere reactia inregistrata (n.n. - de la institutiile cu care ANRE discuta adoptarea acestei decizii), orice intentie de aplicare imediata a cazut”.
Reprezentantii ANRE au mai spus ca aceste calcule urmeaza sa fie transmise la Ministerul Economiei si la guvern pentru evaluarea de impact. „Numai dupa aceasta evaluare se pot deschide discutii privind implementarea, ceea ce se poate intampla in a doua jumatate a anului 2008”, potrivit Autoritatii de Reglementare.
Avantaje pentru cine?
Gergely Olosz, presedintele ANRE, ne-a declarat ca tarifele diferentiate vor crea o separare a zonelor in functie de costuri deoarece structura consumatorilor este diferita in aceste opt regiuni, ceea ce implica cheltuieli diferite pentru distribuitorii de energie.
Cu toate acestea, companiile private ne-au transmis ca ceea ce pregatesc autoritatile nu le avantajeaza si nu reprezinta o practica a statelor europene.
George Cristodorescu, reprezentantul E.ON, ne-a spus ca „masura nu avantajeaza companiile, iar decizia nu ar schimba prea multe: consumatorii casnici ar ramane tot captivi, deoarece ANRE va stabili in continuare pretul de achizitie, iar cei industriali vor trebui sa negocieze in continuare cu furnizorul”.
Singura modificare ar fi la nivelul mixului energetic alocat fiecarei regiuni. „Acum, tarifele de distributie percepute de stat sunt diferite pentru cele opt regiuni, iar pentru a rezulta acelasi pret, mixul energetic (energia termo, hidro, nucleara) este diferit in functie de zona”, spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania.
De exemplu, in Bucuresti, energia hidro reprezinta doar 3% din total. „Ceea ce vor ei sa faca este sa avem parti egale din mai multe tipuri de energie”, spune Lungu, adaugand ca pentru populatie nu ar fi recomandate costurile diferite intrucat acestea nu sunt in armonie cu veniturile.
Capitala castiga Daca va fi aplicat programul, zonele cu consumatori mari si cu o densitate mai ridicata, precum Bucurestiul, vor avea costuri la energie mai mici deoarece o cheltuiala fixa se va imparti la un numar mai mare de consumatori. Apoi, cu cat reteaua de distributie trebuie sa deserveasca o zona mai intinsa, tariful pentru distributie creste, iar acest lucru se va intampla in special in zona Moldovei.