Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a cerut, sâmbătă, liderilor politici, să îşi asume răspunderile care le revin în menţinerea ordinii publice, păstrarea păcii sociale şi apărarea unităţii naţionale.
„Solicit tuturor liderilor politici să îşi asume răspunderile care le revin în menţinerea ordinii publice, păstrarea păcii sociale şi apărarea unităţii naţionale. Este important să punem punct tuturor injuriilor şi incitărilor la violenţă din ultimele săptămâni, care nu fac decât să pună gaz peste foc. Trebuie spus că evenimentele de ieri au fost şi rezultatul incitărilor la violenţă din spaţiul public pe care, din păcate, unii lideri politici le-au încurajat", a scris Tăriceanu, pe Facebook.
El a adăugat că a urmărit "cu multă îngrijorare" protestele violente care au avut loc vineri seara în zona Pieţei Victoria şi a subliniat că "reacţia tuturor instituţiilor statului în aceste momente tensionate este importantă pentru democraţia din România".
"Vreau să afirm răspicat dreptul fiecărui cetăţean într-o democraţie de a se exprima public şi de a protesta, atât timp cât o face fără a incita la violenţă sau fără a comite violenţe. Din acest punct de vedere, voi continua să susţin dreptul cetăţenilor de a protesta paşnic. În acelaşi timp, resping cu fermitate orice formă de violenţă, verbală sau fizică, şi cred că aceeaşi opinie este împărtăşită de milioanele de români care au văzut ieri şi astăzi turnura violentă pe care au luat-o protestele. Românii trebuie să ştie că instituţiile statului, cu atribuţii în acest sens, veghează pentru a respecta legea şi ordinea; iar, din acest punct de vedere, vreau să transmit un mesaj de suport pentru Jandarmerie şi Poliţie. Este nevoie ca românii să ştie că Jandarmeria şi Poliţia acţionează pentru a menţine liniştea şi ordinea publică, în conformitate cu atribuţiile legale", a evidenţiat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului îşi exprimă dezamăgirea "faţă de reacţia unor lideri politici care au criticat public încă de ieri noaptea aceste instituţii ale statului pentru intervenţia lor, chiar în orele în care o tânără jandarm era bătută cu bestialitate de o serie de protestatari violenţi".
"Aceste declaraţii nu au făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public şi au indus o vinovăţie a Jandarmeriei, fără ca măcar să existe o analiză clară şi amănunţită în acest sens. Un rol important îi revine şi procuraturii, justiţiei şi serviciilor de informaţii, care trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile pentru pedepsirea vinovaţilor şi evitarea repetării unor violenţe similare; şi sper să văd acţiuni ferme în acest sens, fără influenţă din partea factorilor politici", a adăugat Tăriceanu.
El a atras atenţia că "violenţa de limbaj degenerează în violenţă fizică, iar violenţa fizică în condiţiile actuale loveşte nu numai în civilii paşnici sau în forţele de ordine, ci în integritatea, suveranitatea şi independenţa naţiunii transformându-se în act de trădare naţională".
"Trecem în aceste zile printr-un moment critic, în care nu trebuie permis ca aceste violenţe să se răspândească şi să îi afecteze pe românii care îşi doresc să trăiască într-o ţară în care drepturile şi libertăţile lor sunt respectate şi în care se pot bucura de linişte şi siguranţă", a mai scris Călin Popescu-Tăriceanu.