Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015 - 2019 transmisă Parlamentului spre aprobare de președintele Klaus Iohannis cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul președinte Traian Băsescu duce la "golirea de conținut a activității Guvernului" și "trecerea către o republică prezidențială".
"Strategia națională de securitate cuprinde, pe lângă conceptele tradiționale, o serie de concepte preluate de la președintele Băsescu, potrivit cărora în securitatea națională intră toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabilă, sănătate, educație, protecție socială, agricultură, tot", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit stenogramei ședinței comune a Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților din data de 15 iunie, citate de Agerpres.
El a adăugat că se face transferul unor atribuții care aparțin Guvernului către Președinție.
"Prin urmare, avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuții, care sunt de resortul Guvernului, la Președinție, în cadrul Strategiei de securitate națională, și, evident, golirea de conținut a activității Guvernului, cu alte cuvinte trecerea către o republică prezidențială. Adică, dincolo de problema de securitate națională, față de care am toată sensibilitatea, într-un mod 'subtil', se merge pe această idee de consolidare a puterii prezidențiale, spuneam, trăsătură de bază a mandatului președintelui precedent", a spus Tăriceanu.
În opinia sa, documentul nu poate fi votat în forma actuală.
"Din acest punct de vedere, eu vă spun că așa, în forma asta nu putem să votăm, chiar dacă a făcut obiectul unor discuții și consultări la Cotroceni, și sigur că vă asumați o responsabilitate politică majoră dacă acceptați ca strategia să fie aprobată în acești termeni", a punctat Tăriceanu.
Președintele Klaus Iohannis va vorbi luni în plenul reunit al Parlamentului despre Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 — 2019.
Comisiile de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil pe 17 iunie Strategia Națională de Apărare.