Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că Traian Băsescu nu se poate "deroba" de fratele său şi să arunce atenţia publică în altă parte, menţionând însă că nu pledează pentru o procedură de suspendare a şefului statului, ci pentru clarificarea cazului M.Băsescu-Bercea.
Tăriceanu a fost întrebat ce rost mai are o analiză a comisiilor parlamentare, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu a primit vreo informare legată de fratele său.
"Cred că preşedintele se contrazice. Acum câteva zile a afirmat public că ştia de un an şi că l-a sfătuit pe fratele său ce să facă. Sunt indicaţii publice, sunt indicii publice, informaţii potrivit cărora încă din anul 2011 activităţile şi relaţiile fratelui preşedintelui cu lumea interlopă privind mituirea au fost anchetate, procurorul de caz s-a trezit cu dosarul luat şi sigur că toate aceste lucruri trebuiesc lămurite şi probabil că dacă şi comisia va hotărî va putea să-l invite inclusiv pe preşedinte la Parlament să dea lămuriri suplimentare", a afirmat Tăriceanu.
El a menţionat că şeful statului ar putea fi invitat la Comisia de apărare.
De asemenea, preşedintele Senatului a fost întrebat cum apreciază afirmaţia şefului statului cu privire la faptul că acesta nu intenţionează să demisioneze şi referirea la respingerea unor cereri ale justiţiei legate de parlamentari.
"Cred că preşedintele trebuie să ţină cont că în momentul în care un scandal amplu de corupţie ajunge până la preşedinte, datorită membrilor familiei lui, el nu se poate deroba încercând să arunce atenţia publicului în altă parte. Sigur că Parlamentul are problemele lui şi fără îndoială că aşa cum s-a întâmplat şi în trecut se va mai întâmpla şi în continuare, sunt cazuri în care parlamentari s-au trezit cu imunitatea ridicată şi au intrat mai departe în procedurile legale. Trebuie să spunem că indiferent dacă parlamentarii au sau nu imunitatea ridicată, nimic nu împiedică ancheta procuraturii să continue şi să fie deferiţi justiţiei", a spus Tăriceanu.
Pe de altă parte, preşedintele Senatului a susţinut că nu liberalii au fost cei care au cerut includerea în declaraţia Parlamentului referitoare la demisia lui Traian Băsescu a unei solicitări similare pentru premierul Victor Ponta, ci PDL.
Tăriceanu a afirmat că în cazul premierului există procedura moţiunii de cenzură, care poate duce la demiterea acestuia prin votul Parlamentului.
El a fost întrebat dacă în cazul şefului statului nu ar fi aplicabilă aceeaşi procedură parlamentară, în speţă suspendarea din funcţie.
"Nu, eu nu iau în calcul această variantă, pentru că suntem în cu totul şi cu totul altă situaţie. Deci, Parlamentul poate să adopte o atitudine politică, care este această declaraţie prin care solicită demisia de onoare. Pe de altă parte, comisiile de specialitate trebuie să-şi înceapă treaba şi să ajungă la o concluzie", a mai afirmat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că Birourile Permanente au aprobat convocarea pentru miercuri dimineaţă a plenului reunit al celor două Camere, în care se va discuta şi supune votului declaraţia politică prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu.