Tăriceanu şi-a trasat colegiu de fiţe

Harta colegiilor uninominale din Bucureşti, aşa cum a fost trasată de Călin Popescu-Tăriceanu, îl avantajează pe premier, în calitatea sa de candidat la parlament, la Camera Deputaţilor. Populaţie mică, electorat liberal numeros şi bine grupat, candidaţi slabi de la PSD, sprijinul lui primarului sectorului 1 Andrei Chiliman sunt elementele pe care se bazează premierul pentru a nu rata prezenţa în viitorul legislativ.

Colegiu mic, dar sigur Potrivit hărţii electorale a Bucureştiului, care urmează să fie discutată astăzi de guvern, colegiul de la Camera Deputaţilor în care candidează Tăriceanu, aflat în zona Primăverii-Dorobanţi, are cel mai mic număr de alegători: 39.964. Avantajul premierului este că are de convins un număr mic de oameni, pentru a intra în parlament, din primul tur şi a evita redistribuirea. Calculul premierului se bazează pe rezultatele de la alegerile locale: s-au prezentat la urne 13.028 de locuitori, iar 3.091 au votat pentru PNL la consiliul local (votul politic).

Pentru a intra în parlament cu 6.500 de voturi, Tăriceanu are nevoie de „păstrarea“ alegătorilor de la locale şi obţinerea, în plus, a aproximativ 3.500 de voturi. Un avantaj suplimentar este că zona în care candidează Tăriceanu este singura din Capitală în care liberalii s-au situat, la locale, pe locul 2. În colegiul lui Tăriceanu însă situaţia este mult mai strânsă: PDL a obţinut 4.438 de voturi, iar PSD, 2.930. Premierul mai are un avantaj: PSD i-a promis premierului că nu va arunca oameni cu greutate în sectorul 1.

În schimb, Tăriceanu a ţinut seama de sugestiile PSD la trasarea colegiilor din sectoarele 2 şi 5. Pe de altă parte, democrat- liberalii nu au, deocamdată, nume grele pentru sectorul 1. Candidaţii siguri ai PDL, gen Anca Constantinescu sau Costică Canacheu, nu au anvergura necesară pentru o astfel de bătălie, iar numele mai serioase - Theodor Stolojan sau Gabriel Liiceanu - sunt nesigure. Bogdan Olteanu, băgat sub aripa lui Crin Antonescu O situaţie similară este şi în colegiul în care candidează Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Din cei 40.582 de bucureşteni cu drept de vot la locale, s-au prezentat 13.648, iar scorurile pe partide sunt la fel de strânse: PDL - 4.374, PSD - 3.322 şi PNL - 3.159. Pentru a maximiza şansele lui Olteanu, Tăriceanu a mai schimbat o dată decizia PNL sector 1.

Filiala stabilise ca Tăriceanu şi Orban să candideze, la Camera Deputaţilor, în două colegii care să se suprapună peste colegiul de la Senat al lui Crin Antonescu. Premierul l-a mutat însă pe Orban, ca să-i facă loc lui Olteanu în zona „acoperită“ de Antonescu. (Au contribuit Anca Simina, Andi Manciu) CALCULE Orban are nevoie de 10.000 de voturi În consecinţă, şansele lui Ludovic Orban de a intra în parlament din primul tur sunt ceva mai reduse. El candidează în zona de centru - Gara de Nord, Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii - pornind în dezavantaj faţă de candidaţii principalelor partide.

Astfel , în zona respectivă locuiesc 69.597 de alegători, din care, la alegerile locale, au votat 21.393. Liberalii se află în urma celorlalte partide: PDL- 7.066 de voturi, PSD - 5.448 de voturi şi PNL - 4.481 de voturi. Potrivit proiectului care va fi discutat astăzi de guvern, în Bucureşti vor exista 28 de colegii pentru Camera Deputaţilor şi 12 pentru Senat.