Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a răspuns la întrebarea „de unde luăm lumină?” adresată de fostul premier technocrat, Dacian Ciolos, precizând că „de la nimeni”, pentru că „ar trebui să înțelegem care este interesul legitim al României”, așa cum Germania și Franța au făcut cu referire la decizia președinteleui SUA în problema Iranului.
„Dacian Cioloș mă întreba retoric: ”de unde propuneți să luăm lumină?”, dovedind că din păcate nu a depășit încă mentalitatea celor care vorbeau despre ”licuricii”... mari și mici. Răspunsul este simplu: de la nimeni, ci ar trebui să înțelegem care este interesul legitim al României și cum să îl urmăm cu demnitate și curaj. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă președintele Emmanuel Macron sau Cancelarul Angela Merkel ar gândi în aceiași termeni ”de la cine luăm lumină”. Nu au făcut-o și de aceea Franța sau Germania au anunțat recent îngrijorările pe care le au referitor la decizia anunțată de președintele Trump în problema Iranului”, a declarat Tăriceanu.
Preşedintele fondator al Partidului “Mişcarea România Împreună”, Dacian Cioloş, consideră că România ar trebui să aleagă valorile europene, statul de drept, democraţia şi nu „autoritarismul, propaganda şi omuleţii verzi”, având în acest context o întrebare pentru președintele Senatului:
„De unde luăm lumină? Iritat de propunerea Comisiei Europene, care vrea să condiţioneze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, domnul Tăriceanu, al doilea om în stat, spune că nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles. În 1945, proaspăt întors de la Moscova, într-o pornire de oportunism politic, Mihail Sadoveanu organiza la Sala Dalles din Bucureşti o conferinţă cu titlul: ‘Lumina vine de la Răsărit’. Dumneavoastră, domnule Tăriceanu, de unde propuneţi să luăm lumină? Vă deranjează preocuparea pentru respectarea statului de drept?”, scrie miercuri Cioloş pe pagina sa de Facebook.”
De asemenea, Cioloş l-a întrebat pe Tăriceanu ce părere are despre “poziţia tranşantă” a lui Guy Verhofstadt, liderul grupului europarlamentar ALDE.
„Ce părere aveţi atunci despre poziţia tranşantă a domnului Guy Verhofstadt, liderul grupului europarlamentar ALDE, familia politică din care faceţi parte la nivel european? Acesta spunea acum câteva zile că ‘Dacă un guvern al unui stat membru nu doreşte valorile noastre europene, nu are nevoie nici de banii noştri europeni. UE trebuie să înceteze să mai finanţeze iliberalismul’. Sunteţi, evident, într-un scurt-circuit strident cu conducerea grupului dumneavoastră politic european”, susţine Cioloş.
Potrivit acestuia, în 2018 “este important să înţelegem ce se întâmplă în jurul României, să privim în istorie”.
„Nimic luminos nu a venit de la răsărit pe plan politic şi social de mai bine de un secol. Şi, mai ales, nimic bun nu pare să vină prea curând. Cât despre lumină, poate ar fi vremea să ne mai luminăm şi noi cu eforturile noastre, să nu tot trăim cu ideea că lumina ne-o dau alţii”, mai afirmă Cioloş.