Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că președintele Iohannis a pus la referendum întrebări care contravin Constituției pentru a forța Parlamentul și CCR să pară că se opun „voinței poporului”.
Tăriceanu susține că șeful statului încearcă să-și creeze artificial adversari, manevră prin care să obțină la doilea mandat de președinte.
Într-o postare pe Facebook intitulată „Klaus Iohannis lovește la temelia democrației moderne”, Tăriceanu îl acuză pe președinte că vrea să înlocuiască democrația reprezentativă cu cea directă, exercitată prin referendum. El își întemeiază acuzația pe afirmația de marți a președintelui care a spus că este ”datoria partidelor parlamentare” să găsească formula optimă de transpunere în legislație opțiunea cetățenilor de la referendum, chiar și după decizia CCR privind proiectele de revizuire a Constituției.
„Klaus Iohannis vrea să transforme un instrument aflat deplin la îndemâna sa în cea mai teribilă armă politică împotriva tuturor celor care au alte opinii. Klaus Iohannis a găsit metoda-minune prin care voința cetățenilor exprimată la votarea Constituției ori în alegerile parlamentare libere, voința Parlamentului ori a Curții Constituționale ș.a.m.d. să fie încălcate prin manipulări de mase și încălcări grosolane ale spiritului legii”, a scris liderul ALDE.
Acesta amintește că legea fundamentală nu permite referendumul pe teme care țin, printre altele, de fiscalitate sau amnistia și grațiere. „Interzicând dreptul cetățenilor la inițiativă legislativă pe aceste teme, Constituția, cel mai important contract social al unei societăți, pune la adăpost anumite domenii extrem de sensibile de ispita populismului. Care ar fi, spre exemplu, răspunsul cetățenilor la un referendum pe tema eliminării tuturor taxelor?”, argumentează Tăriceanu.
Acest lucru l-ar ști și Klaus Iohannis însă acesta ar fi dorit ca Parlamentul și Curtea Constituțională să pară că se opun voinței electoratului, crede liderul ALDE.
„Klaus Iohannis știa cu precizie că întrebările sale sunt neconstituționale; știa că rezultatul unui referendum nu poate ”fenta” interdicția de legiferare sus pomenită. El a vrut doar să forțeze Parlamentul ori CCR să se contrapună ”voinței poporului”, cum o numește el, și să se înfățișeze drept unicul susținător al acesteia. O manevră pur electorală de cea mai joasă speță, pentru că Iohannis are mare nevoie de dușmani imaginari în drumul spre al doilea mandat”, susține președintele Senatului.
„Ca atare, rămâne cum am stabilit: Klaus Iohannis, demisia imediată!”, a conchis Tăriceanu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Palatul Cotroceni, că decizia Curții Constituționale privind amnistia și grațierea corupților nu înseamnă că această măsură nu poate fi luată prin lege, pentru acest lucru fiind însă nevoie de voință politică.
„E datoria partidelor de a găsi forma cea mai potrivită de a transpune în lege voința cetățenilor (…) Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților”, a afirmat Iohannis, conform g4media.ro.