Tăriceanu pune sare pe rana foștilor parteneri de guvernare. Cifrele dezastrului

Tăriceanu pune sare pe rana foștilor parteneri de guvernare. Cifrele dezastrului

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că moțiunea de cenzură depusă de Opoziție împotriva Guvernului va fi votată de peste 240 de parlamentari.

Cu toate că PSD a insistat, moțiunea cu a fost citită miercuri așa cum voiau social-democrați. După votul din parlament, propunerea PSD a fost respinsă cu 191 la 184. Astfel, moțiunea va fi citită joi, la ora 10, și votată vinerea viitoare.

Ce s-a întâmplat astăzi este o dovadă simplă, tangibilă, concretă că într-adevăr, așa cum spunea și unul din liderii PSD, și-au pierdut majoritatea și acest lucru s-a demonstrat la vot. Nu mai e nimic de comentat în plus.

Eu am niște colegi care au făcut calcule pe baza listelor de prezență și de vot, pentru că s-au cerut la finalul ședinței de astăzi, și calculele indică că la moțiune vor fi bine peste 240 de voturi pentru moțiune, deci pentru căderea Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să știți că au fost tot felul de, nu știu cum să le numesc, defecțiuni și surprize. Au fost unele mici defecțiuni și în partea cealaltă. Lipsa lui Barna, și la alte formațiuni, inclusiv la noi. Nu pot să nu recunosc lucrul acesta, dar cu toate astea, votul este cel pe care l-am văzut și tențința mie mi se pare clară. Astăzi a fost evident o greșeală de apreciere a președintelui de ședință, a lui Florin Iordache, care nu și-a dat seama care mai sunt raporturile de forță. A insistat în a impune programul pe care îl știți – urma astăzi citirea moțiunii de cenzură și sâmbătă votul.

Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să lăsăm, să nu facem o discuție, dar nici nu s-a mai ajuns să se discute dacă votul e sâmbătă. În fine... s-a ajuns la formula pe care o știm.

Acum, sigur, sunt două lucruri. Probabil partidele din opoziție trebuie să-și explice atitudinea pe moțiune, de ce votează moțiunea, cum suntem și noi dealtfel în această situație și, bineînțeles, punctul următor, să discutăm ce facem după căderea Executivului, ce guvern va veni, ce program va avea... Sigur că nu e vorba de un adevărat program de guvernare, ca unul care te prezinți la termen, când sunt alegerile parlamentare.

Principalele direcții trebuie schițate și aici vom avea grijă să vedem care sunt elementele pe care viitorul guvern va încerca să meargă, pentru a redresa totuși situația. Pentru că suntem într-un moment în care dezechilibrele macroeconomice, dacă nu vor fi corectate rapid riscă să se deterioreze, evident și mai mult, și e prost economie și pentru buget și pentru țară.

Trebuie luate o serie de măsuri care, pe de o parte trebuie să crească veniturile bugetare, pe de altă parte trebuie anumite cheltuieli bugetare limitate, controlate, poate scăzute. Deci sunt soluții, dar sigur că viitorul Guvern trebuie să-și asume anumite măsuri pe care trebuie să vină să le supună unei discuții, pentru că urmează votul în Parlament.

Nu știu care este varianta de premier. În mod logic, după căderea Guvernului urmează o serie de consultări la Cotroceni. Nu știu dacă președintele va sonda terenul să vadă care este un prim-ministru acceptabil. În funcție de propunerile pe care le va face... ce pot să vă spun este că în general nu sunt favorabil soluțiilor tehnocrate. Pentru că tehnocrații evită să-și asume orice responsabilitate. Prefer întotdeauna o soluție politică, cu bune și cu rele. Pentru că suntem într-o democrație parlamentară bazată pe partide politice și de aceea cred într-o astfel de soluție mai degrabă decât într-o așa-zisă soluție tehnocrată”, a declarat Tăriceanu despre foștii parteneri de Guvernare..