În toamnă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vrea să depună în Parlament două proiecte. Primul vizează reglementarea comisiilor de anchetă, al doilea constrânge premierul să demisioneze, dacă i se retrage sprijinul politic.
După ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat de trei ori să se prezinte la audierile Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, iar premierul Sorin Grindeanu s-a cramponat de scaun, provocând o criză politică, Tăriceanu a început să lucreze la două inițiative legislative.
„Cel mai important proiect aparține d-lui Călin Popescu Tăriceanu și va reglementa activitatea comisiilor de anchetă. Vrem să stipulăm foarte clar cine poate fi chemat la Comisie cum poate fi chemat, cum va fi sancționat în cazul neprezentării, care sunt sancțiunile dacă ascunde sau depune mărturie falsă în fața comisiei”, a afirmat, pentru EVZ, Ionuț Sibinescu, liderul senatorilor ALDE, care lucrează cu Tăriceanu la proiect. Sibinescu a ținut să precizeze că inițiativa nu are legătură cu Kovesi și că nu s-au stabilit încă metodele prin care o persoană citată ar putea fi constrânsă să se prezinte în fața unei comisii.
Scurtarea termenului de sesizare a Parchetului
Senatorul ALDE a aăugat că proiectul prevede și scurtarea termenului în care o astfel de comisie poate sesiza Parchetul General. „Comisia va avea obligația să sesizeze organele abilitate într-un termen foarte clar stabilit. Nu știu dacă vor fi trei zile, 72 de ore, o săptămână” a explicat Sibinescu. El a adăugat că anchetele parlamentare sunt mai eficiente decât cele penale. „O anchetă parlamentară se mișcă mult mai repede, este mai transparentă și este mai legată, mai înrădăcinată în structura executivă a statului român”, a spus el.
ALDE vrea să împiedice repetarea cazului Grindeanu
După ce coaliția PSD-ALDE a fost nevoită să-l demită pe Sorin Grindeanu prin moțiune de cenzură, din cauza refuzului acestuia de a demisiona, liberal-democrații vor acum să schimbe legea de funcționare a Guvernului. „Am un proiect de lege care va amenda legea 90/2001, prin care vreau să modific acel articol în care se specifică cum poate fi demis un premier. Va fi exact ca și la primari. În momentul în care el nu mai are sprijinul politic care l-a învestit în funcție, prin vot în Parlament, în acel moment el este demis de drept sau suspendat de drept”, ne-a spus același Ionuț Sibinescu.
Întrebat dacă cele două proiecte ALDE au fost discutate în coaliție, vicepreședintele PSD al Senatului, Claudiu Manda, a spus: „Nu s-a discutat în acest moment, dar nu sunt idei proaste. Procedural, probabil că o să le prezinte în coaliție cei de la ALDE și vor fi discutate acolo. Asta înainte să fie depuse în Parlament. Altfel, ne pomenim cu ele acolo.”
Orban nu renunță: vrea alegeri anticipate
Președintele PNL, Ludovic Orban, nu renunță la planul pe care l-a avut după demiterea Guvernului Grindeanu prin moțiune de cenzură. Liderul liberal a anunțat, atunci, că cea mai bună strategie ar fi forțarea unor alegeri anticipate, iar acum își va pune în aplicare ideea după începerea sesiunii parlamentare în toamnă. El a precizat, ieri, că aceasta este singura metodă a PNL de a „frăgezi” majoritatea parlamentară PSD-ALDE.
“Nu sunt idei proaste. Înainte să le depună în Parlament, probabil cei de la ALDE le vor discuta în coaliție”
CLAUDIU MANDA, senator PSD