Tăriceanu: Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul Șova. CE a spus președintele CCR

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că reluarea votului referitor la cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a social-democratului Dan Şova "nu este posibilă", indiferent de decizia pe care judecătorii Curţii Constituţionale o vor emite astăzi după analizarea sesizărilor primite din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a liberalilor şi a CSM.

"Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Şova. Votul dat a fost unul perfect legal. (...) Bineînţeles, n-are cum să fie repetat şi legea nu acţionează retroactiv. În cazul în care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri (privind modificarea Statutului deputatului şi senatorului - n.r.) va fi promulgată de preşedinte, ţinând cont că preşedintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, după aceea, dacă el o va promulga, sigur că intră în vigoare şi solicitările viitoare vor putea să fie judecate, să spunem aşa, şi decise cu majoritatea simplă a parlamentarilor", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, astăzi, la RFI.

"Nu vreau eu să anticipez deciziile Curţii. Parlamentul are un drept suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghişeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau poate să nu dea aviz favorabil, după ce analizează fiecare caz în parte", a explicat acesta.

Tăriceanu a adăugat că nu întotdeauna încuviinţarea reţinerii preventive este "logică", dar a spus că sunt şi cazuri excepţionale.

Curtea Constituţională dezbate astăzi cele trei sesizări formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de şeful CSM, Marius Tudose, şi de PNL în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova.  

"Nu îi bagă nimeni la închisoare pentru asta"  

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că, dacă va fi constatat un conflict între autorităţi în cazul Şova, va fi propusă o soluţie pentru rezolvarea situaţiei.  "Putem, în general. Teoretic, se poate lucrul acesta. Dacă articolul acela continuă să producă efecte sau efectele care au fost, care s-au născut în vreme ce el era în vigoare încă există, se poate declara. Avem o decizie dată în sensul acesta. Dacă vom constata că există conflict, va trebui să propunem şi o dezlegare'', a declarat Augustin Zegrean, întrebat dacă dacă există posibilitatea declarării de către CCR a unui articol neconstituţional care nu mai este în vigoare.

Preşedintele Curţii a mai precizat că nu există o sancţiune scrisă în cazul în care Parlamentul omite să pună în acord deciziile CCR. "Scrie doar că Parlamentul este obligat, în cazul în care o lege înainte de promulgare este declarată neconstituţională, că trebuie să o pună în acord cu decizia Curţii. Dacă după controlul posterior este declarat un text de lege neconstituţional, Parlamentul are un termen de 45 de zile să pună în acord cu decizia CCR, dar dacă nu o face nu scrie nicăieri ce se întâmplă. (...) Nu există o sancţiune scrisă, nu îi bagă nimeni la închisoare pentru asta", a arătat Zegrean.

Președintele CCR declarase zilele trecute pentru EVZ că în cazul Dan Șova "se mai pot face multe".