Tăriceanu îl avertizează pe Iohannis privind revocarea șefei DNA

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ia în calcul sesizarea Curții Constituționale privind existența unui conflict între puterile statului în cazul în care preşedintele Iohannis va refuza cererea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Dacă Klaus Iohannis va refuza cererea înaintată de Tudorel Toader de revocare a șefei DNA, sesizarea CCR să fie făcută de către Guvern, iar premierul Viorica Dăncilă ar trebui „să îşi asume rolul”.

„Cred că se va ajunge la Curtea Constituţională (eventualul refuz al preşedintelui de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi – n.r.), dar dacă stăm să analizăm lucrurile aşa cum sunt din punct de vedere constituţional, conflictul mai degrabă pare să fie unul între Guvern şi preşedinte, pentru că raportul şi solicitarea de revocare au fost făcute de ministrul Justiţiei, prin urmare el angajează Guvernul, în raport cu preşedintele. Constituţia sigur că dă dreptul şi preşedinţilor celor două Camere să facă sesizări de conflicte interinstituţionale, dar cred că în această situaţie lucrurile sunt foarte clare. Logic ar fi ca ministrul Justiţiei şi, prin translaţie, prim-ministrul să fie cel care sesizează acest caz”, a punctat Tăriceanu., marţi seară, la Antena 3.

Supendare

Scenariul suspendării lui Klaus Iohannis de către coaliția de guvernare PSD-ALDE dacă nu va da curs solicitării de revocare nu a fost discutat, conform președintelui Senatului, însă acesta a ținut să sublinieze că preşedintele va trebui să ţină cont de rolul lui fundamental, de a veghea la respectarea Constituţiei, în contextul în care Kovesi „a călcat peste Constituţie grav”.

„Preşedintele trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei. Doamna Kovesi a călcat peste Constituţie grav, de aceea îmi pun întrebarea cum va gestiona preşedintele, dar nu sunt consilierul lui. Nu vreau să intervin în această chestiune, preşedintele trebuie să ia decizia şi după aceea să îşi asume şi consecinţele deciziei”, a spus liderul Senatului.

Președintele Iohannis anunța că după Sărbătorile pascale va lua o decizie în ce privește revocarea Laurei Codruța Kovesi, după ce va consulta ambele puncte de vedere. Ne referim aici la solicitarea făcută în 22 februarie de ministrul Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, dar și de raportul pe care CSM l-a dat pe 16 martie și motivarea acestui raport în care se arată că revocarea lui Kovesi nu este oportună.

 

Protocoale

Preşedintele Senatului a reiterat în cadrul emisiunii TV că în CSAT nu s-a vorbit despre conţinutul protocoalelor SRI, salutând, în același timp, decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, de a desecretiza protocolul dintre Serviciu şi Parchetul General încheiat în 2009. Tăriceanu a deținut funcția de premier în perioada 2005 – 2008, fiind astfel și vicepreședinte al CSAT, potrivit legii de funcționare a CSAT.

„În CSAT nu s-a vorbit despre conţinutul protocoalelor. E bine de ştiut pentru că eu consider că desecretizarea acestui protocol, şi sper să urmeze şi următoarele, să ştim ce s-a întâmplat în aceşti ani, cum a funcţionat SRI, cum a funcţionat justiţia”, a spus Tăriceanu.

 

Membrii CSAT nu au girat încheierea vreunui protocol

 

În preambulul protocolului de cooperare între Parchetul General şi SRI apare și o hotărâre a CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei şi spălarii banilor, care este ţinută la secret de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în condiţiile în care fostul preşedinte Traian Băsescu, în mandatul căruia s-a adoptat documentul, a susţinut că „din câte ştie” este „liberă la informare publică”.

EVZ a contactat-o pe europarlamentara ALDE Norica Nicolai, care a precizat că, în 2005, Tăriceanu nu a girat, din postura de vicepreședinte al CSAT, parafarea unui protocol de colaborare între Parchetul General și SRI.

„Cel mai probabil, în 2005, nu exista decât o hotărâre a CSAT privitoare la un astfel de protocol, hotărâre care viza Strategia de Apărare Națională, unde corupția este considerată, și asta pe bună dreptate, un risc la adresa siguranței naționale. Așa cum am înțeles din declarațiile fragmentare ale domnului Klaus Iohannis, nu cred că membrii CSAT au girat vreodată încheierea unui astfel de protocol. În fond, Strategia de Apărare Națională nu ține loc de lege, iar exponenții CSAT nu fac legi. Sunt convinsă că domnul Călin Popescu-Tăriceanu nu a girat niciodată un astfel de protocol”, a declarat Norica Nicolai.