Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Târgoviște, că i-a trimis o scrisoare personală președintelui Klaus Iohannis în care a reiterat motivele neparticipării partidului pe care îl conduce la consultările de la Cotroceni pe tema referendumului.
„Partidul nostru ca partid liberal are ca valoare supremă apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În perioada comunistă, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti erau călcate în picioare, iar călcarea în picioare era făcută de uneltele regimului. Dintre aceste unelte a făcut parte cu brio domnul Augustin Lazăr care este procurorul general al României. Şi pentru că preşedintele Iohannis se declară anticomunist, i-am cerut să pună în aplicare această atitudine anticomunistă şi să îl elibereze din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr ca o condiţie în prealabil a participării noastre la consultări. Nu este corect ca una să spunem şi alta să fumeze, cum se spune pe româneşte. Nu putem la 30 ani de la căderea comunismului ca persoana care conduce Parchetul General, şi de la care se aşteaptă să aibă o atitudine corectă faţă de lege şi un profil moral corespunzător, să conducă Procuratura prin tot ce a făcut prin încălcarea drepturilor deţinuţilor politici din perioada comunistă”, a declarat Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a adăugat că modul în care s-au desfăşurat consultările de la Cotroceni i-au întărit ideea că decizia de a nu participa a fost una corectă, informează Agerpres.
„Este bine că nu ne-am dus, preşedintele nu a făcut o consultare. O consultare înseamnă că preşedintele invită partidele şi le întreabă ce părere au despre necesitatea organizării referendumului, iar la sfârşit să poată să tragă o concluzie. Partidele sunt vehiculul politic între cetăţeni şi instituţii. El a invitat partidele ca să le spună că s-a hotărât să facă un referendum. Pentru treaba asta nu trebuia să ne cheme la Cotroceni, putea să facă o declaraţie de presă. Această modalitate de a proceda m-a convins că referendumul nu este izvorât din dorinţa sinceră, intimă, a preşedintelui de a consulta cetăţenii României pe o problemă legată de domeniul justitiţiei, ci mai degrabă o modalitate de a interveni în campania electorală prezidenţială de la sfârşitul anului. Pentru aceste motive nu am participat la aşa-zisele consultări de la Cotroceni”, a mai spus Tăriceanu.