Premierul s-a întâlnit astăzi cu studenţii Academiei de Studii Economice. În cadrul întâlnirii, Călin Popescu- Tăriceanu a ţinut să precizeze că nu se teme de criza economiei mondiale şi de efectele ei asupra economiei româneşti, ci, mai degrabă, de lipsa infrastructurii.
"Personal, nu mi-e foarte teamă de ceea ce se întâmplă în acest moment pe pieţele mondiale, de aceste turbulenţe care afectează piaţa din SUA şi o parte din piaţa Europei", a arătat Tăriceanu.
El a spus că singurul risc ar putea fi pentru exportatori, dar nu este vorba de un unul foarte mare, ţinând seama că peste 70% din exportul României se desfăşoară în relaţia cu statele membre ale UE.
"De ceea ce ar trebui să ne fie nouă teamă e că nu avem infrastructura de transport necesară susţinerii ritmului de creştere economică", a subliniat premierul.
Critici la adresa Ministerului Educaţiei
În cadrul întâlnirii cu studenţii, premierul a declarat că Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului are "cea mai proastă" execuţie bugetară şi s-a arătat preocupat de modul în care instituţia îşi va cheltui banii.
"Miercurea, în şedinţă de Guvern, facem o analiză a execuţiei bugetare. Cea mai proastă execuţie bugetară o are Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Am dat şase la sută din PIB, grija mea acum este cum se cheltuiesc aceşti bani", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Şeful Executivului a răspuns astfel unei solicitări din partea studenţilor de a-i ajuta în construirea unui nou campus universitar. Premierul le-a spus că reprezentanţii ministerul vor face o evaluare cât mai rapidă şi crede că este posibilă achiziţionarea unui teren.
Tăriceanu a adăugat că a avertizat ministerele care nu îşi cheltuie fondurile până la sfârşitul anului că le vor pierde.
Vrea să menţină cota unică de impozitare
Primul-ministru intenţia de a menţine cota unică de impozitare, adăugând că oricine va intenţiona să schimbe o astfel de politică se va confrunta şi cu opoziţia presei.
"Nu numai intelectualii şi mediul universitar sunt avantajaţi, eu cred că toate categoriile pe măsură ce se câştigă mai bine trebuie încurajate să muncească mai mult. Eu mă bucur că pot să aibă şi venituri mai mari. Dacă, cumva, cineva sau unii vor îndrăzni să umble la cota unică de impozitare, de data aceasta sunt convins că vom avea un aliat extraordinar în presă, pentru că şi oamenii din presă câştigă bine, peste medie, oameni care au responsabilităţi", a declarat primul-ministru, adăugând că şi presa este mai atentă atunci când vine vorba şi de interesele proprii.
Tăriceanu a arătat că vechiul sistem de impozitare graduală îi dezavantaja pe cei care munceau mai mult şi crea foarte mare presiune asupra angajatorilor care doreau să îşi plătească mai bine angajaţii.
(14:09)