Tăriceanu îl trimite la școală pe ministrul Finanțelor

Energia a creat multe disensiuni în Coaliția afl ată la guvernare. PSD și ALDE au avut divergențe mari în cursul anului trecut pe Legea offshore, pe guvernanța corporativă și, acum, pe ordonanța privind măsurile fi scale, care include și „taxa pe lăcomie”. Ministrul liberal-democrat al Energiei, Anton Anton, a reușit să contracareze toate măsurile propuse de PSD. El este sprijinit în toate demersurile de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta l-a atacat recent pe ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pe care l-a sfătuit să-și vadă doar de lucrurile la care se pricepe. Tăriceanu a fost susținut de deputata PSD Doina Pană, care nu a rezonat cu părerile colegului ei

Ministrul Energiei, Anton Anton, a cerut modificarea actului normativ care pune taxă pe lăcomie, pe motiv că firmele din domeniul Energiei nu vor mai avea bani pentru investiții. Concret, Anton a cerut eliminarea taxei de 2 la sută pe cifra de afaceri a companiilor din energie. Ca răspuns, Eugen Teodorovici a spus că cei care speră ca ordonanța să fie modificată speră degeaba.

 „Nu trebuie să plecăm de la ideea că va fi modificată. Dacă va fi vreun motiv care să aducă un plus pentru români, cu siguranță suntem deschiși la orice fel de propunere. Până atunci, cei care speră, să nu mai spere că speră degeaba”, a declarat vineri seara ministrul. Anton Anton nu a mai replicat, însă Teodorovici a fost apostrofat de liderul ALDE care l-a pus la punct pe motiv că „nu cunoaște cum funcționează ministerul care este condus de un liberal”.

„Îi dau un sfat domnului Teodorovici. Să își țină părerile pentru el în ceea ce privește Ministerul Energiei, pentru că nu cunoaște cum funcționează. Nu cred că are suficiente date ca să știe cum funcționează Ministerul Energiei care este condus de un liberal”, a spus a doua zi Tăriceanu. Mai mult, președintele ALDE a făcut remarci dure în legătură cu diferențele doctrinare și a spus că ministrul de Finanțe are o abordare socialistă.

„Între mine, noi de la ALDE, și domnul Teodorovici este o diferență de viziune și de abordare. El are o abordare socialistă, etatistă, noi avem o abordare liberală și care este specifică economiei de piață. Noi nu credem în instrumente de control pentru că piața știe să își găsească soluțiile pentru a scăpa de aceste constrângeri. Constrângerile, însă, pot să facă foarte mult rău”, a explicat Tăriceanu. El a acceptat că măsura plafonării prețului la gaze pentru consumatorii casnici este corectă, dar consideră că efectele colaterale ale ordonanței sunt dezastruoase pentru companii.

Altoit și din PSD

După schimbul de replici din week-end dintre Tăriceanu și Teodorovici, ministrul a fost pus la punct și din PSD. Doina Pană, vicepreședintele formațiunii, l-a „urecheat” matern pe colegul ei și i-a pus atacul la colegii de coaliție pe seama exuberanței. „Din punctul meu de vedere, domnul Teodorovici a greșit politic. A fost nefericită ieșirea dumnealui pu blică, până să fie tranșată situația. Au fost discuții foarte multe chiar înainte de a se ieși cu ordonanță de urgență. E o ordonanță foarte bună și se referă la taxa pe lăcomie. Taxa apare în momentul în care faci exces, faci abuz. Spectrul e foarte larg și atunci există o speță-două unde poate fi făcută o ajustare. Se va stabili și exact ce se întâmplă cu modificarea acestei taxe pe lăcomie. Ea nu dispare, ea rămâne, dar cu mici ajustări”, a explicat, ieri, Doina Pană.

Atac subtil

Disputele dintre liderul ALDE și ministrul Finanțelor au avut loc prin intermediul presei. Teodorovici a spus că în Coaliție nu s-a discutat despre așa ceva, deși acolo este locul unor astfel de dezbateri. Ministrul a adăugat că pentru eliminarea taxei pe lăcomie se face un lobby susținut și că va veni și vremea când va vorbi despre „presiunile care se fac pe toate fronturile”. Ministrul l-a taxat și pe Anton Anton și a sugerat că ar fi necesar un control la companiile din subordinea Ministerului Energiei, pentru a vedea cum se cheltuiesc banii.