IOANA LUPEA: PD a pierdut alegerile

IOANA LUPEA: PD a pierdut alegerile

Ioana Lupea: "Daca alegerile de duminica ar fi fost pentru Parlamentul Romaniei si nu pentru Parlamentul European, atunci in cea mai buna pozitie s-ar fi aflat, in ciuda ierarhiei electorale, PSD. Si cel mai probabil astazi am fi avut deja un guvern PSD-PNL-UDMR."

Poporul a ales, dar nu a impartit puterea. Niciun partid nu a obtinut majoritatea absoluta, nici macar nu s-a inaltat pana aproape de pragul de 50%. 

Discursul moral al lui Traian Basescu, care tine in mana balanta dreptatii si imparte clasa politica in buni si rai, a avut drept consecinta izolarea partidelor pro-prezidentiale. Puterea unui partid intr-o democratie tine si de capacitatea lui de a incheia aliante. Or, este limpede ca lumina zilei ca nici PSD, nici PNL si nici UDMR, partide antagonizate de Traian Basescu prin acuzatiile de imoralitate aduse liderilor, nu ar incheia nici in ruptul capului o intelegere cu PD. Iar procentele liberal-democratilor lui Theodor Stolojan, obtinute prin uzurparea capitalului de imagine investit de Traian Basescu in PD, nu le-ar fi fost de-ajuns democratilor pentru formarea unui guvern stabil.

In secret, presedintele si democratii spera nerealist la erodarea PNL si la o transfuzie de liberali catre PLD. Cifrele dovedesc contrariul: liberalii au obtinut un rezultat superior sondajelor de opinie. E adevarat ca prezenta redusa la vot si mobilizarea simpatizantilor liberali anti-Basescu au favorizat partidul premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nici mita in caltabos, tuica si carnati primita de ministrul Remes, nici istericalele antiamericane ale presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si nici macar intentia lui Tudor Chiuariu de a desfiinta Directia Nationala Anticoruptie nu au afectat procentele PNL. Nimic din ceea ce a facut sau va face reprobabil PNL nu-i va atrage mania alegatorilor atat timp cat Traian Basescu ramane inamicul partidului.

De ce insa nu le-a fost aplicata pedeapsa printr-un vot negativ, in favoarea unui opozant al PNL cum este PD? Poate pentru ca PD a preferat, dupa iesirea de la guvernare, sa pastreze, intelept, tacerea asupra compartamentului fostilor aliati. A lipsit din spatiul public, lasandu-i doar lui Traian Basescu rolul de critic al executivului. O greseala tactica pentru care partidul plateste acum si poate plati cu guvernarea dupa urmatoarele alegeri. Fara nicio contributie la dezbaterea publica si canibalizat de PLD, PD se preda unui destin politic minor.