PACALICEANU

PACALICEANU

De 1 aprilie, premierul a anuntat scoaterea PD de la guvernare. Venit in fata natiunii cu aerul ca anunta un deces, premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri ca va forma un guvern fara ministrii PD.

"Alianta PNL-PD nu mai are resurse interne pentru a fi o solutie in beneficiul Romaniei", astfel si-a justificat ieri Calin Popescu-Tariceanu decizia de a scoate PD de la guvernare.

Premierul a anuntat ca va propune parlamentului o formula de guvern restructurat PNL-UDMR, o decizie luata dupa cateva zile de negocieri succesive cu reprezentantii Uniunii, dar si cu democratii.

Tariceanu a avut sambata o discutie cu Emil Boc, caruia i-a impus drept conditie pentru pastrarea PD in guvern renuntarea la ministrii Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu. Boc nu a acceptat, iar Tariceanu a mers pe varianta alternativa a unui guvern PNL-UDMR.

Vina apartine PD si lui Basescu

Incepandu-si discursul cu „dragi romani”, formula repetata de nu mai putin de sase ori, Tariceanu a explicat ca eliminarea PD din guvern a fost o masura necesara continuarii reformelor, in beneficiul romanilor.

In opinia sa, mentinerea demo-cratilor in executiv i-ar bruia activitatea pentru ca acestia au demonstrat, „in mai multe momente, ca au pus interesele fostului lor presedinte de partid in fata interesului national”.

„Consecintele au devenit din ce in ce mai vizibile prin escaladarea conflictului care ne-a dus la impas politic si chiar la sincope regretabile in actul de guvernare”, a spus Tariceanu. De altfel, premierul i-a pasat presedintelui Basescu responsabilitatea pentru deteriorarea relatiei PNL-PD, dar si pentru „griparea” actului de guvernare”.

„Un om a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida, cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai presedintele Romaniei”, a spus Tariceanu.

Premierul a atacat, totodata, tema alegerilor anticipate, predilecta PD si sefului statului. „Unii dintre politicieni va vor propune cu siguranta solutia anticipatelor. Ca si acum doi ani, anticipatele ar fi o solutie pentru unu-doi politicieni si un dezastru pentru Romania”, a spus Tariceanu.

Schita noului guvern

Lista noului guvern in care nu se mai regasesc ministrii delegati va ajunge astazi in parlament, urmand ca noii ministri sa fie audiati in comisiile de specialitate, iar miercuri sa primeasca votul plenului.

Teoretic, cu sprijinul PSD, guvernul PNL-UDMR ar trebui sa treaca fara emotii, cele trei partide avand in total 256 de parlamentari, iar pentru investitura sunt necesare  235 de voturi. Cat priveste numele, PNL si UDMR mai au timp de negocieri pana astazi.

Deocamdata, intr-o schita a noului Cabinet, portofoliile PD revin liberalilor Paul Pacuraru (Munca), Cristian David (Interne), Teodor Melescanu sau Norica Nicolai (Aparare), Ludovic Orban (Transporturi), Cristian Adomnitei (Educatiei). UDMR-ului i-ar reveni portofoliile Mediului pentru Attila Korody, Comunicatiilor pentru Zsolt Nagy, precum si functia de vicepremier pentru Marko Bela.

In disputa raman ministerele Dezvoltarii regionale - dorit de Uniune pentru Laszlo Borbely, Agriculturii - pentru care se bat Decebal Traian Remes si Kelemen Attila.

Pentru Ministerul Justitiei a fost vehiculat numele liberalului Tudor Chiuariu. Finantele, conduse de Sebastian Vladescu, ar putea fi comasate cu Ministerul Economiei, favorit ramanand Varujan Vosganian.

Anuntul premierului

Parvulescu: Tariceanu, previzibil si patetic

Un discurs „previzibil”, „intarziat” si „patetic”, astfel caracterizeaza analistul Cristian Parvulescu anuntul premierului Tariceanu. „Premierul a anuntat ceea ce era aproape sigur, adica scoaterea PD-ului de la guvernare prin procedura formala a restructurarii guvernamentale”, ne-a declarat Parvulescu. In opinia sa, insistenta cu care seful guvernului a revenit asupra formularii „dragi romani” este una „oficiala si patetica”.

„Acest tip de adresare a fost folosit pentru a marca responsabilitatea pe care si-o asuma. A aratat ca premierul este responsabil, iar presedintele este egoist, ca urmareste propriul interes, distrugand Alianta D.A.”, a explicat Parvulescu frecventa sintagmei in discursul premierului. Analistul a adaugat ca atacurile la adresa presedintelui Traian Basescu, un laitmotiv al intregii clase politice, mai putin al PD-ului, ar putea avea un efect de bumerang asupra premierului.

„Traian Basescu a devenit tapul ispasitor al crizei politice si al instabilitatii politice din Romania, ceea ce este riscant pentru ca poate provoca reactii adverse. Unii romani ar putea sa creada imposibil ca cineva, oricat ar fi de important, sa fie atat de vinovat”, a explicat Parvulescu. Cat priveste dramatismul cu care Tariceanu a vorbit despre anticipate, Parvulescu a apreciat ca premierul a demonstrat ca „este intotdeauna inspaimantat de dezastre, fie ele naturale sau politice”. (Alexandra-Livia Dordea)

PSD, PRM si PC pun deja conditii PNL

Dupa ce Tariceanu le-a aratat usa guvernului, democratii au intrat in silenzio stampa, refuzand sa faca vreo declaratie oficiala pe motiv ca respecta sarbatoarea Floriilor.

„PD respecta marea sarbatoare crestina pe care romanii o traiesc astazi, sarbatoarea Floriilor. Ne rezervam dreptul de a ne abtine de la orice declaratii politice, intr-o asemenea zi, ca urmare a deciziei primului-ministru de a exclude PD din structura guvernamentala”, a transmis Emil Boc printr-un comunicat de presa.

Liderii PD nu s-au abtinut insa de la a face strategii intre ei, incercand ieri sa puna la punct o strategie de contracarare a lui Tariceanu. Democratii cautau o modalitate de a-l impiedica pe premier sa-si asume exclusiv programul de guvernare al Aliantei, dar nu excludeau nici varianta de a-i solicita public demisia. Singura certitudine era insa ca parlamentarii PD nu vor vota noul cabinet propus de Tariceanu, la momentul votului urmand sa paraseasca sala.

Singurii care au sarit in apararea democratilor au fost liderii PLD, Theodor Stolojan, anuntand ieri ca liberal-democratii vor vota impotriva guvernului, „solutia corecta fiind anticipatele”.

Fara UDMR in cabinet

Daca PD nu a facut comentarii, PSD, PRM si PC au inceput sa-i puna deja conditii lui Calin Popescu-Tariceanu. PSD, care a conditionat votul in parlament de un guvern din care democratii sa nu mai faca parte, a anuntat ca va decide astazi daca va sprjini, pentru o perioada limitata, noul guvern restructurat.

„In niciun caz nu ne propunem sa dam girul politic vreunui partid aflat la putere”, a comentat vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. PC si PRM l-au avertizat de asemenea pe premierul Tariceanu ca nu-si vor da votul in parlament pentru un guvern din care face parte si UDMR.

Raspunderea cabinetului restructurat este a premierului Calin Popescu-Tariceanu, dar, in opinia PC, formula guvernamentala cea mai eficienta este aceea de guvern monocolor liberal, a declarat conservatorul Bogdan Ciuca.

El a mai spus ca PC este de acord ca acest conflict politic a fost promovat de presedintele Traian Basescu, insa conservatorii cred ca valorile romanesti nu pot fi promovate atat timp cat in cabinetul restructurat sunt si reprezentanti ai UDMR, care au alte prioritati.

„Discursul premierului a fost de un farseism desavarsit, demn de consilierii de imagine pe care-i are. Premierul a vorbit despre necesitatea stabilitatii politice, care este reala, despre promovarea identitatii si imaginii Romaniei, dar nu stiu cum va putea sa faca acest lucru alaturi de fidelii sai aliati UDMR, care in mod explicit doresc sfartecarea teritoriala a Romaniei”, a comentat si vicepresedintele PRM Lucian Bolcas.

Consecinta

 

Democratii isi fac bagajele

Opt ministri democrati trebuie sa elibereze birourile de la Palatul Victoria. Pe langa ministrul justitiei, Monica Macovei - principalul motiv de discordie in Alianta D.A. -, parasesc guvernul Gheorghe Barbu (Munca), Radu Berceanu (Transporturi), Anca Boagiu (Integrare Europeana), Vasile Blaga (Interne), Sorin Frunzaverde (Aparare), Mihail Hardau (Educatie) si Sulfina Barbu (Mediu).

Decizia premierului Tariceanu de continua guvernarea fara PD are efecte similare si pentru cei cativa zeci de secretari si subsecretari de stat democrati raspanditi in mai toate ministerele. De altfel, liderii PD le-au cerut acestora, inca de saptamana trecuta, demisiile in alb.

Motivul invocat a fost ca PD arata ca nu se agata de putere, dar si ca se va evita experienta PC cand o serie de demnitari ai conservatorilor nu au vrut sa-si paraseasca functiile dupa retragerea partidului de la guvernare. 

La nivelul administratiei centrale, democratii detin, din 2005, controlul a 21 de agentii si autoritati din subordinea guvernului, printre care Agentia Nationala de Cadastru, Garda de Mediu sau Casa Nationala de Pensii.

Alte cateva sute de membri PD au ajuns, dupa castigarea puterii, sefi de directii deconcertate in teri-toriu. Acestia urmeaza a fi schimbati din fruntea unor autoritati, printre care Directia Generala a Finantelor Publice sau Directia Sanitar-Veterinara. (Anca Simina)

Cititi si STIREA ZILEI: Noul guvern

Ne puteți urmări și pe Google News