Tăriceanu dă dezlegare la PSD, pentru alegerile locale

Premierul a oficializat strategia care se vehicula de mai multă vreme de către liderii liberali: organizaţiile PNL sunt libere să se asocieze inclusiv cu social-democraţii. El a justificat faptul că alianţele cu PSD sunt posibile şi pentru liberali deoarece şi „PD şi-a scos din statut prevederea care excludea o alianţă cu PSD“.

Organizaţiile partidelor au demarat discuţiile pentru sprijinirea candidaţilor pentru primarii care intră în turul doi, strângerea de voturi pentru alegerea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, formarea de majorităţi în consiliile judeţene şi locale.

La Centru, liderii celor trei partide sunt prinşi între temerile filialelor locale că nu vor avea suficiente voturi pentru majoritate şi dorinţa de a nu-şi contraria propriul electorat. Tăriceanu nu vede piedici morale Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a oficializat ieri strategia care se vehicula de mai multă vreme de către liderii liberali: organizaţiile PNL sunt libere să se asocieze inclusiv cu social-democraţii. El a justificat faptul că alianţele cu PSD sunt posibile şi pentru liberali deoarece şi „PD şi-a scos din statut prevederea care excludea o alianţă cu PSD“. „Nu înţeleg care ar fi considerentul de ordin moral sau politic pentru care PNL nu ar putea să facă astfel de alianţe“, a adăugat premierul. Potrivit unor surse liberale, anunţul lui Tăriceanu a venit după ce mai mulţi lideri liberali s-au plâns că, din cauza unei decizii oficiale a Centrului, sunt nevoiţi să stea cu mâinile în sân, în timp ce PDL şi PSD s-ar fi aşezat deja la masa negocierilor.

De altfel, liderii PDL şi-au recunoscut iniţial disponibilitatea pentru negocieri. Secretarul executiv al PDL, Mircea Toader, justifica aceste negocieri cu o serie de argumente identice cu cele ale liberalilor. „La nivel local, organizaţiile PDL, în funcţie de condiţiile specifice ale alegerilor locale, pot să facă înţelegeri politice în avantajul, în primul rând, al PDL şi apoi în interesul cetăţenilor, pentru a crea o majoritate stabilă. Nu avem niciun fel de restricţii nici noi“, a declarat Toader. Cu toate acestea, preşedintele PDL, Emil Boc, a susţinut ieri că partidul său nu va face niciun fel de alianţă la nivel local sau naţional nici cu PNL, nici cu PSD. El a ţinut totuşi să precizeze că, la nivel local, există „unele simpatii“ cu care conducerea centrală nu va interfera. COALIŢIE PNL şi PSD au spart gheaţa la Botoşani Prima coaliţie PNL-PSD a luat fiinţă la Botoşani, iar deputatul liberal Liviu Câmpanu a declarat că săptămâna aceasta va fi semnat un protocol de colaborare pentru alegerile locale, care vizează câştigarea şefiei Consiliului Judeţean şi a unui număr cât mai mare de primării. Ideea a fost îmbrăţişată de liderul PSD, Constantin Conţac, care a afirmat că de la centru nu are nicio interdicţie de a încheia alianţe cu PNL. „Dacă în 2004 am avut 14 consilieri, acum, cu doi-trei consilieri de la un alt partid, putem guverna liniştiţi în următorii patru ani. Consilierii noştri şi cu cei de la PNL pot face treabă bună, fără frică“, a spus Conţac. Ieri, preşedintele PNL Bistriţa Ioan Turc a anunţat că este posibil ca filiala să aibă negocieri cu PSD în al doilea tur al alegerilor locale.