Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că șeful statului trebuie să sublinieze semnificația zilei de 1 Decembrie, aceea a unității românilor, și că prin gestul său, de a nu invita la parada militară de la Arcul de Triumf anumiți politiceni, "pare să fie un factor de dezbinare".
Ziua de 1 Decembrie este o zi încărcată de simboluri și valori naționale. Este ziua în care noi celebrăm împlinirea idealului național de secole — Unirea tuturor românilor în aceeași țară și sub același drapel. Acest ideal a fost împlinit după lungi sacrificii — războiul de la 1877 și primul război mondial. Semnificația acestei zile — ziua unității românilor. Președintele ar trebui să sublinieze acest moment și acest simbol și din păcate, în loc să fie factorul de coeziune, de unitate a unei Românii care este măcinată de o bună bucată de vreme în dispute politice, pare să fie mai degrabă prin gestul său, prin atitudinea sa, prin deciziile pe care le ia un factor de dezbinare, de promovare a resentimentelor și a învrăjbirii. Lucrul acesta nu îl pot accepta (...) pentru că în felul acesta președintele ne dovedește două lucruri: nici nu înțelege care este semnificația Zilei naționale și nici nu înțelege care este rolul său politic și constituțional de președinte", a afirmat duminică Tăriceanu la România TV, arată agerpres.
El a spus că românii vor "o Românie unită" și că "țara involuează de când a venit președintele Iohannis".
"Noi suntem un stat-națiune care ar trebui să ne manifestăm și în interior pentru a da un sens atitudinii românilor, un sens corect, și în același timp un semnal și pentru exterior. Și pentru români e un semnal foarte prost această atitudine, iar străinii cred că sunt consternați. (...) În loc să evoluăm de când a venit președintele Iohannis involuăm și involuăm grav, involuăm pe ceea ce este proiecția imaginii noastre ca țară și ca popor. Eu cred că românii vor să vadă o Românie unită, capabilă să își unească energiile, forțele, să progreseze și nu o țară divizată, nu acțiuni care sunt legate de simbolurile naționale care sunt politizate la maximum", a adăugat Tăriceanu.
El a explicat că invitațiile președintelui sunt adresate instituțiilor și nu persoanelor.
"Înțeleg că după ce președintele și-a făcut Guvernul lui, vrea Parlamentul lui, văd că vrea Ziua națională a lui. Președintele când face invitații nu face invitații personale ca și când i-ar invita la sărbătorirea zilei de naștere, acolo poate să invite cunoștințele, prietenii, rudele (...), aici când face invitațiile instituționale el nu invită persoane, în sensul strict al cuvântului. Eu nu mă duc în calitate de persoană particulară acolo, reprezint o instituție, cât o reprezint. Președintele aici face un act care este reprobabil. (...) Sancțiunea cea mai aspră este cea a cetățenilor, a modului în care se raportează ei la acțiunea președintelui. (...) Indiferent că mai avem trei ani până la alegeri, președintele nu poate să conteze pe uitarea cetățenilor sau să își permită un astfel de comportament, având în vedere îndepărtatele alegeri prezidențiale. Lucrurile acestea undeva se adună. Eu cred că românii trebuie priviți altfel, trebuie priviți cu respect și aceasta este o lipsă de respect până la urmă față de români și față de România", a mai spus Tăriceanu.
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat joi că de 1 Decembrie vor fi organizate cu ocazia Zilei Naționale parada militară la Arcul de Triumf și o recepție la Palatul Cotroceni, unde nu au fost invitate persoanele cu probleme penale.