Liderul familiei politice europene din care face parte Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, vineri, cu președintele Klaus Iohannis, pe tema modificărilor legilor justiției și a Codului Penal de către PSD-ALDE.
Pe agenda întâlnirii s-au aflat, potrivit Administrației Prezidențiale:
- demersurile majorității parlamentare din România de a modifica legile justiției, Codul Penal și Codul de Procedură Penală
- recentele discuții despre introducerea unui prag privind abuzul în serviciu
- modificarea cadrului legal de organizare și funcționare a asociațiilor și fundațiilor
- teme europene de interes comun
„Președintele Klaus Iohannis a reiterat, și cu această ocazie, convingerea profundă că România va continua să aibă un stat de drept funcțional, o garanție în acest sens fiind dorința cetățenilor de a merge înainte și de a nu face pași înapoi”, potrivit unui comunicat de presă.
„Totodată, Președintele României a subliniat în dialogul cu interlocutorii săi că țara noastră este și va rămâne profund ancorată în valorile europene", mai spune Cotroceniul.
Administrația Prezidențială nu a oferit nicio informație legată de poziția adoptată de ALDE.
Tăriceanu, nervos
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că este deranjat de amendamentele senatorilor ALDE la Codul penal şi Codul de procedură penală, precizând că nu a fost consultat în legătură cu aceste propuneri "insuficient de bine gândite":
"Nu am fost consultat înainte şi sunt, nu vă ascund, deranjat de acest lucru, pentru că sunt lucruri importante care pot să proiecteze o imagine mai bună sau mai puţin bună despre partid", a afirmat Tăriceanu, la Senat. Referindu-se la faptul că majoritatea amendamentelor senatorilor ALDE prevăd majorări de pedepse, el a subliniat că politica statului nu trebuie să fie bazată exclusiv pe mijloacele represive"
"Sunt absolut surprins, pentru că eu consider că politica statului nu trebuie să fie bazată exclusiv pe mijloacele represive, ci, aşa cum vorbim foarte mult despre corupţie, despre combaterea corupţiei, noi combatem efectele, dar nu combatem cauzele corupţiei. Sigur că poate în anumite cazuri modificările pot prevedea şi anumite creşteri ale unor pedepse, dar nu cred că asta ar trebui să fie linia care să caracterizeze propunerile ALDE".