TÂRG DE JOBURI: Disperarea a dat tonul

Cozi şi dezamăgiri au fost şi printre cei circa 400 de participanţi la bursa de la Craiova.

Oferta pusă la dispoziţie celor circa 400 de participanţi şomeri a fost de 446 de locuri de muncă, din care doar 42 pentru persoane cu studii superioare. „Speram să găsesc ceva muncă de birou, dar majoritatea ofertelor sunt pentru construcţii sau alte joburi de acest gen”, ne-a spus Victoria Procop, absolventă a unei facultăţi în 2008. (Gabriela Zanfir)

La Mangalia, bursa a reunit 30 de agenţi economici, care au pus la dipoziţia şomerilor aproape 800 de joburi, dintre care 21 au fost pe studii superioare. Au fost selectate 200 de CV-uri, iar 6 persoane au fost încadrate pe loc. Cele mai căutate au fost posturile de recepţioner, ospătar, bucătar, operator calculator, cameristă, şofer, muncitor necalificat la spălătorie. (Cătălin Ionescu)

În judeţul Hunedoara, s-a simţit lipsa ofertelor producătorilor din industria auto. Dacă anul trecut erau oferite 1600 de locuri de muncă, la anul acesta numărul a fost de 1.100. Numărul celor care au reuşit să-şi găsească un job acceptabil a fost de 110. „Oferta este mult mai slabă şi ca profesii căutate de angajatori, şi ca număr şi ca salarii oferite. Oamenii nu sunt deloc motivaţi de un salariu de 600 – 700 de lei ca paznic sau confecţioner textile, astfel că anul acesta numărul celor angajaţi pe loc este cu 70 la sută mai mic faţă de anul trecut”, spune Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara. A scăzut drastic şi numărului de firme care caută noi angajaţi, de la 230 anul trecut, la doar 65 anul acesta. (Ciprian Iancu)

„La salariu sau post nici nu mai am pretenţii, de muncă să fie!”

La Arad au participat aproape 50 de firme care au pus la bătaie peste 530 de locuri de muncă, cu mult sub cererea celor 720 de persoane. 150 de oameni au fost selectaţi în vederea angajării, iar alţi aproape 60 au plecat acasă cu un nou job. (Alex Negru)

Din păcate pentru piteşteni, faţă de lunile trecute, au participat doar 20 de ofertanţi, care au pus la bătaie 354 de locuri de muncă, din care 15 pentru persoanele cu studii superioare. Dacă numărul angajatorilor prezenţi a fost foarte mic, nu acelaşi lucru se poate spune despre miile de participanţi care se îmbulzeau la intrare.

„Sunt şomeră de două luni. Până în februarie, am lucrat la Lisa Draxlmaier... Nu ştiu ce şanse aş avea să îmi găsesc de muncă, din moment ce suntem mii pe aici, pe câteva locuri de muncă. La salariu sau post nici nu mai am pretenţii, de muncă să fie!”, ne-a declarat, uşor dezamăgită, Luiza Florescu. (Dan Badea)

Şi peste 1.000 de căvăsneni s-au prezentat la bursa generală a locurilor de muncă, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Înghesuiala a fost atât de mare încât unul dintre geanurile unei uşi de aces a fost spart de muţimea care dorea să intre cât mai repede în sala în care se găseau cei 38 de angajatori. Aceştia au oferit 225 de locuri de muncă. Pentru absolvenţii de studii superioare au fost doar 4. Pentru cei cu studii medii, cele mai multe joburi au fost în domeniul construcţiilor şi textil. Potrivit statisticii întocmite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, la bursă au participat 1.082 de persoane aflate în cautarea unui loc de muncă, din care 795 someri îndemnizaţi şi trei absolvenţi, cei mai numerori dintre ei 510 cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. La nivelul judeţului Covasna, la sfârşitul lunii martie erau înregistrati 8.022 de şomeri, rata şomajului fiind una dintre cele mai ridicate din ţară de 8,5%. (Adrian Moise)