Locuitorii din mediul rural nu vor să plătească pentru ridicarea gunoiului după standarde comunitare.
Proiectul de gestionare a deşeurilor aprobat spre finanţare de Comisia Europeană prevede existenţa unei taxe de salubritate. În comunităţile rurale, taxa pe gunoi va fi de 2,36 lei/persoană, iar în centrele urbane, de 7,8 lei/persoană.
Un astfel de caz este în comuna Roma din Botoşani. Deşi este îngropată în gunoaie, oamenii nu vor să plătească taxa de salubritate. Acest lucru a fost cauzat de faptul că primarul le-a promis oamenilor în 2012 că nu vor fi nevoiţi să achite niciun leu pentru colectarea deşeurilor, costurile fiind suportate de Primărie. După un an, însă, Curtea de Conturi a stabilit că este ilegal şi a cerut recuperarea prejudiciului. Astfel, pentru că s-au obişnuit să nu plătească taxa de salubritate, câmpurile din apropierea comunei s-au umplut de gunoaie. „Sistarea colectării gunoiului este din cauză că nu am încasat facturile începând din ianuarie până în iunie”, a explicat Mihaela Murariu, reprezentat al firmei de salubritate.
Primăria nu a mai achitat facturile către firmă, deoarece un control din 2013 al Curţii de Conturi a stabilit că banii pentru colectarea deşeurilor ar trebui suportaţi de populaţie şi nu din bugetul Consiliului Local, aşa cum s-a decis cu puţin timp înaintea alegerilor din 2012. „Noi am plătit din venituri proprii circa doi ani acest serviciu care ajunge în jur de un miliard pe an”, a spus viceprimarul Mihai Asiminicesei.
Şi în Vaslui este întâlnită aceeaşi situaţie. Consiliul Local Tăcuta a respins de trei ori proiectul privind aceste taxe, consilierii motivând că sătenii nu-şi vor permite să achite aceşti bani, iar primăria nu va avea decât de pierdut. Până la această dată, circa 50% din consiliile locale din Vaslui au adoptat hotărâri privind aprobarea taxei, alte autorităţi publice locale urmând să ia în discuţie chestiunea taxei în următoarele luni. „Primarii se tem de această taxă, întreabă de ce este atât! Această taxă ne-am asumat-o cu toţii.