Vânzătorii de la chioşcuri au cheltuieli de întreţinere mai mici şi-şi pot permite să dea volumele mai ieftin decât în marile librării.
Dacă ne învârtim în zona chioşcurilor de cărţi de la Piaţa Romană, din Bucureşti, şi după aceea intrăm şi într-o librărie din apropiere, s-ar putea să avem destule surprize. Majoritatea punctelor de vânzare din zonă aparţin firmei VOX 2000, cu sediul în Petru Maior 32. În principiu, cartea are acelaşi preţ la toţi „tarabagiii“, ne-au declarat persoanele care se ocupă în această zonă cu vânzarea de carte.
În realitate, dacă intrăm în Librăria Sadoveanu, s-ar putea să găsim acelaşi titlu la un preţ mai mare. Motivul: ambii vânzători au plecat cu acelaşi rabat de la sediul editurii, însă Sadoveanu mai trebuie să plătească şi o chirie - mult mai mare decât cel de pe stradă - şi o întreţinere a spaţiului din interior. Cel de la chioşc are cheltuieli mult mai mici, aşa că-şi poate permite să dea, câteodată, cartea puţin mai ieftin, tocmai pentru a-l atrage pe cumpărător. De exemplu, „Trăiesc, deci mă abţin“, de Mihaela Bilic, cu o prefaţă a cunoscutei Mihaela Rădulescu (preţ: 49,90 lei), poţi s-o găseşti pe stradă la 40 de lei. Dacă faci greşeala să te duci după ea la Sadoveanu, o să dai cu 10 lei mai mult. Anticariatele, mai ieftine Diferenţe între preţurile cu care se vinde cartea apar şi din alte motive, nu numai dacă cumperi direct de la sursă. Preţul cărţii este unic şi este stabilit, conform legii, de către editura producă toare. Fiecare distribuitor de carte, persoană juridică, beneficiază însă de un rabat din partea editurii, tocmai pentru a-şi putea desfăşura la rândul său activitatea. Rabatul este negociabil, conform legii; de exemplu, Nicolae Iacob, patronul firmei STAND - Agenţie de difuzare carte, oferă persoanelor juridice o reducere de 30%.
Nici tarabagiii, nici librăriile tradiţ ionale nu pot să facă faţă campaniilor de reducere şi ofertelor speciale, din marile hipermarketuri, malluri şi lanţuri de librării retail. O altă modalitate de a cumpăra (mai) ieftin ar fi să aştepţi până se „învecheşte“ puţin şi să cauţi la marile anticariate din Pasajul Universităţii. Mulţi cumpără cartea, o citesc, nu le place sau se satură de ea (ori pur şi simplu vor să-şi scoată o parte din banii cheltuiţi) şi o dau la anticariat.
Atunci e momentul s-o cauţi şi s-o cumperi la un preţ (puţin) mai mic, altfel decât dacă te-ai duce s-o iei din magazin. Anticariatele Antic Ex Libris, din Pasajul Universităţii, mai practică şi lichidările de stoc (de cărţi nevândute) din depozitele marilor edituri (zeci de exemplare din acelaşi titlu), dar pentru aceasta ar trebui să aştepţi în jur de zece ani. REDUCERI
Depozite la edituri Cititorii care cumpără direct de la Humanitas beneficiază de reduceri la depozitul de la subsolul sediului din Casa Presei între 10% şi 25%, în funcţie de suma totală pe care o cheltuiesc pe cărţile alese, după cum urmează: 10% pentru sume între 10-30 lei; 15% pentru sume între 30-100 lei; 20% pentru sume între 100-500 lei; 25% pentru sume peste 500 lei. Reducerea unică practicată de Editura Polirom pentru cei care achiziţionează cărţi direct de la sediul din Bucureşti, situat pe bulevardul I.C. Brătianu, ca şi de la depozitul principal din Iaşi este de 20%, a spus Oana Boca.
Şi Editura Cartea Veche oferă la depozitul său, situat în strada Arhitect Ion Mincu, la numărul 11, o reducere unică pentru clienţii fizici care vin să achiziţioneze cărţi, dar în valoare de doar 15%. Un sistem mai interesant are Editura Corint, la depozitul său situat în Splaiul Independenţei, nr. 202 A. Reducerile pentru cumpărători se încadrează între 5% şi 20%, în funcţie de cantitatea de cărţi cumpărate, plus avantaje suplimentare pentru clienţii fideli, on-line sau în carne şi oase, ai editurii.
În schimb, Editura Rao merge numai pe fidelizarea cititorilor împătimiţi, prin Clubul Cărţii Rao. Astfel, cine se duce la depozitul din str. Turda, nr. 117-119, bl. 6, parter (unde de altfel există şi o Librărie Rao), nu beneficiază de nicio reducere decât dacă este un membru fidel al Clubului Cărţii.