Ţara unde preşedintele face curat. Cum va ajunge Letonia cea mai curată ţară din lume

LECŢIA DE ECOLOGIE Letonia, o ţară al cărei număr de locuitori este egal cu cel din Capitala României, şi-a propus ca în 2018, când va marca 100 de ani de când există ca stat, să fie cea mai curată din lume.

Acum doi ani, estonianul Rainer Nolvak organiza prima acţiune naţională de curăţenie, nebănuind că ideea sa va deveni o mişcare internaţională aplicată de mai multe ţări. Scriitoarea letonă Anna Zigure suferea din aceleaşi motive care îl dureau şi pe estonian: ţara era prea murdară, iar natura sufocată. Ideea lui Rainer le-a dat aripi şi vecinilor, care, iniţial, au plănuit o curăţenie generală în acelaşi timp cu Estonia, adică pe 3 martie 2008. Dar fiindcă nu au avut timp să se organizeze suficient, au amânat-o pentru toamnă. Pe 13 septembrie 2008, 50.000 de letoni, în frunte cu preşedintele ţării, Valdis Zatlers, au adunat gunoaiele din arealele naturale, povesteşte pentru evz.ro Vita Jaunzeme, manager de proiect. 10 ani de curăţenie După succesul primei ediţii, echipa “Let’s Do It Latvia!” a decis ca, anual, până în 2018, să organizeze o astfel de curăţenie. „Evenimentul are loc în fiecare primăvară şi obiectivul este ca atunci când Letonia marchează 100 de ani de existenţă, să fie cea mai curată ţară din lume”, spune Vita.

  • În România, echipa de voluntari “Let’s Do It Romania!” face curăţenie generală pe 25 septembrie. Participă şi tu! Află AICI cum să te implici. Dacă România reuşeşte, va fi ţara cu cea mai mare suprafaţă din Europa care a făcut curăţenie generală în arealele naturale.

Prima curăţenie, din septembrie 2008, a fost „darul nostru pentru statul leton”, a explicat Vita, potrivit căreia, anul acesta 160.000 de oameni au ieşit la curăţenie. Totul se face pe bază de voluntariat. Ziua de curăţenie începe dimineaţa, la ora 9:00 şi se încheie la ora 14:00. În medie, fiecare voluntar adună cam cinci saci de 60 de litri de gunoaie. Apoi gunoaiele sunt transportate la cele nouă depozite conforme cu standardele europene pe care ţara le are. Letonii au început să gândească verde În săptămâna de dinaintea curăţeniei, letonii primesc, gratis, la supermarket saci. „Cel mai uşor lucru a fost să organizăm campania, mai ales că cei care s-au implicat au fost foarte entuziaşti. Cel mai greu a fost să organizăm totul la scară aşa de mare, lucru care a implicat şi colectarea şi depozitarea gunoaielor”, spune Vita. Astăzi, după trei curăţenii, echipa este foarte bine conectată cu autorităţile locale şi cu firmele din domeniul salubrizării şi reciclării. „Noroc că nu a trebuit să îi convingem pe oameni căci mulţi letoni au început să gândească verde şi să se preocupe de mediu”.  Autorităţile locale şi guvernul sunt cele responsabile pentru păstrarea curăţeniei în zonele lor de jurisdicţie. „Scopul nostru nu este să facem curat zilnic, ci să educăm oamenii şi să îi motivăm să se gândească la mediu”. „Suntem foarte bucuroşi că ideea aceasta a curăţeniei se răspândeşte în Europa şi mai departe în lume”, spune Vita, lăudând entuziasmul echipei româneşti. Pe scurt, pentru ea, proiectul de curăţenie a devenit un simbol de unitate naţională şi de comunicare pozitivă între oameni.

În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.