Țara din UE care le-a pus gând rău fumătorilor. Vrea să interzică fumatul și în aer liber

Țara din UE care le-a pus gând rău fumătorilor. Vrea să interzică fumatul și în aer liber

Suedia, țara din Europa unde doar 5% din populaţie fumează în fiecare zi, potrivit unui studio realizat de Bloomberg, intenționează să extindă, în vara lui 2019, interdicția de a fuma de la spații închise la anumite zone în aer liber. Ar fi pentru prima oară în Europa când fumatul va fi interzis și pe terasele restaurantelor, dar și la intrarea în spațiile special amenajate pentru fumători, potrivit antena3.

Într-un studiu din 2017, referitor la atitudinea faţă de tutun a europenilor se prezintă procentul de fumători din 28 de ţări. În partea de sus a graficului se află Bulgaria, unde 36% din populaţie fumează zilnic, iar Grecia şi Franţa sunt aproape, cu 35%, respectiv 33%. Mai departe sunt Spania (26%), Italia (24%) şi Germania (23%). În cele din urmă se află este Suedia, unde doar 5% din populaţie fumează în fiecare zi, arată Bloomberg. În 2018, măsurile âmpotriva fumătorilor s-au înăsprit, iar autoritățile iau acum în calcul și variant de a interzice fumatul chiar în aer liber, pentru 2019.

Încă din anii 2000, suedezi au adoptat o strategie de „reducere a riscurilor” şi au  înlocuit în mare măsură ţigările cu un produs care furnizează consumatorilor atât nicotină, cât şi tutun, dar nu creşte şansele de deces din cauza fumatului. Acest produs se numeşte „snus” şi constă, practic, în pungi de tutun umed pe care utilizatorul le pune sub buza superioară.

Acest obicei datează de la începutul secolului al XVIII-lea până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ţigările au devenit populare. Fumatul a atins punctul culminant în Suedia în 1980, ajungând la 34% din populaţie. De atunci, conştientizarea crescândă a pericolelor asociate cu fumatul a determinat o reducere constantă a ratei fumatului, aşa cum se întâmplă acum  în mare parte din lumea occidentală. Spre deosebire de aceştia, însă, fumătorii suedezi au avut un mod original de a renunţa la fumat, fără să depăşească dependenţa de nicotină, ceea ce, desigur, este cea mai dificilă parte. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată cu anii 1990 vânzările de ţigări au scăzut, în timp ce vânzările de snus au urcat. Până în 199  au fost vândute mai multe cutii de snus decât pachetele de ţigări, un decalaj care s-a accentuat în următorii ani. Astăzi, 15% dintre suedezi folosesc snus. Deşi producătorii de snus, cum ar fi Suedia Match, nu au voie să susţină că produsul lor este mai puţin dăunător decât ţigările, suedezii şi-au dat seama de asta. Guvernul a creat, în cele din urmă, stimulente fiscale pentru ca oamenii să aleagă snus-ul în deterimentul ţigărilor.

Suedia,  a decis să extindă, începând cu 1 iulie 2019, interdicția de a fuma în spații publice și în anumite locuri în aer liber. Astfel, fumatul va fi interzis și pe terasele restaurantelor, dar și la intrarea în spațiile special amenajate pentru fumători. În prezent, în Suedia, fumatul este interzis în spațiile închise, dar sunt acceptate de lege spațiile amenajate special pentru fumători la locul de muncă și în spațiile publice.

România a înterzis complet fumatul în spații publice închise în 2016, devenind, astfel, al 18-lea stat al Uniunii Europene în care țigara aprinsă e interzisă în baruri, restaurante, precum și în clădiri de birouri și instituții publice