Evenimentul Zilei > EVZ Special > Țara care-și mobilizează toate avioanele de luptă. Operațiunea „Elephant Walk”
Țara care-și mobilizează toate avioanele de luptă. Operațiunea „Elephant Walk”

Țara care-și mobilizează toate avioanele de luptă. Operațiunea „Elephant Walk”

Cu excepția avioanelor de antrenament și a câtorva elicoptere, aproape întreaga flotă aeriană din Qatar a fost chemată să facă o veritabilă demonstrație de forță.

Qatar are 12 avioane Mirage 2000-5, din care trei pentru antrenament și, în special, 24 de avioane Rafale, din care 18 sunt modele monopost (EQ) și șase cu două locuri (DQ). O opțiune pentru încă 12 unități de aceste avioane pereformante a fost anunțată în 2018.

Deși forțele aeriene din Qatar au prezentat câteva imagini în care se pot vedea unele din aceste avioane în zbor, ele nu le arată pe cale să decoleze, la interval scurte unul de celălalt.

În afară de modelele Rafale (și de Mirage 2000-5) pot fi observate șase dintre cele opt avioane de transport C-17 Globemaster III ale Forțelor Aeriene din Qatar, care au luat parte la exercițiu, la fel și trei din cele patru avioane C-130J Hercules.

În cele din urmă, au fost chemate și patru elicoptere de atac AH-64E Apache și trei elicoptere AW139.

Cu excepția avioanelor de antrenament și a câtorva elicoptere, aproape întreaga flotă aeriană din Qatar a fost asamblată pentru acest exercițiu „Elephant Walk”.

În viitor, o astfel de demonstrație va avea o nouă dimensiune, având în vedere contractele semnate de Qatar. Pentru că emiratul așteaptă livrarea a 36 de avioane F-15QA și 24 de avioane Eurofighter Typhoon, în plus față de celelalte 12 Rafale comandate acum doi ani.

Foto: Opex 360

 

PAGINA ANTERIOARA