Evenimentul Zilei > Actualitate > Țara care primește muncitorii români cu brațele deschise. Salariile ajung și la 5.000 de euro
Țara care primește muncitorii români cu brațele deschise. Salariile ajung și la 5.000 de euro

Țara care primește muncitorii români cu brațele deschise. Salariile ajung și la 5.000 de euro

Salariile mici și lipsa locurilor de muncă bine plătite la noi i-a determinat pe români să plece din ţară. Una dintre cele mai căutate ţări este Danemarca care-i primește pe români cu brațele deschise, pentru că are nevoie de forță de muncă în toate domeniile şi se plătește bine.
Danemarca devine una dintre ţările preferate de către românii care aleg să plece la muncă în străinătate, potrivit datelor de transferuri de bani efectuate de aceştia. De altfel, conturarea acestei tendinţe este observată şi prin sporirea din ultima perioadă a numărului de rute aeriene dinspre România către această destinaţie.
Cum arată o zi de muncă din viața lui Bogdan. Angajat la o firmă de construcții din Danemarca, o locuință din centrul capitalei Copenhaga. În medie, salariile pornesc de la 2.500 de euro pe lună. “Aici este a doua cameră, tot așa, prima mână de var, sper să am timp să dau astăzi cu silicon, dacă nu mâine dimineață! Coridorul, și aici este doar glet dat și trebuie să pun filtru pe care îl vedeți jos”.

Bogdan Țiba, muncitor construcții Danemarca: ”Salariul destul de mulțumitor, echipament în prima zi, nu prea sunt patronii să pună presiuni, se vorbește frumos cu muncitorii, în mare parte este ok”.

Românii ajung să câștige în Danemarca şi 5000 de euro

Irina s-a stabilit în Danemarca împreună cu familia. Lucrează cu soțul ei în domeniul curățeniei, unde salariile încep de la 3.000 de euro, dar pot ajunge până la 5.000 de euro.

Irina Neamț, muncitor în curățenie în Danemarca:Salariile sunt mult mai mari decât în România, se vede diferența foarte mult și suntem foarte fericiți. Copiii merg aici la școală, la grădiniță. Pentru școală nu plătim caiete, nu plătim cărți, absolut nimic, decât penarul și ghiozdanul, doar atât”.

În medie, spun asociațiile de români din Danemarca, aproximativ 5.000 de români ajung anual în regat și 80 % se stabilesc acolo. În ultima perioadă, mulți au plecat din Marea Britanie, speriați de Brexit. De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize, iar muncitorii trebuie să demonstreze că au oferte de lucru, salariu corespunzător și cunosc limba engleză. Or, mulți români lucrează acolo la negru.

Valentina Răduță, Asociaţia de Prietenie Româno-Daneză din Copenhaga: ”Sunt care vin din Anglia și se stabilesc în Danemarca sau mă mai întreabă despre cum este viața în Danmerca, merită să lase Anglia pentru Danemarca și din punctul meu de vedere sunt foarte interesați de a-și găsi un loc de muncă în Danemarca”.

Transferurile de bani din Danemarca în România s-au dublat în ultima lună

Mai bine de 40 % dintre românii ajunși în regat lucrează în ferme, 30 % în curățenie, în special în hoteluri. Pe alții îi găsim în distribuție de ziare sau în construcții, mai ales că Danemarca a început lucrările de construcție la cel mai lung tunel submarin rutier și feroviar din lume, la granița cu Germania.

Kati Nicolae, angajată a unui sindicat în domeniul construcțiilor: ”50, 60, 70 % din forța muncii sunt români. Majoritatea sunt muncitori necalificați, dar care și-au dobândit o experiență în decursul anilor pe diferite șantiere, în restul Europei”.

Numărul mare de români care lucrează în Danemarca se vede și prin intermediul banilor trimiși în țară. Potrivit unei platforme de specialitate, transferurile de acolo au înregistrat o creștere de 100 % la începutul acestei luni, comparativ cu luna anterioară.

Sumele trimise încep de la câteva sute, dar pot depăși și 1.000 de euro. Bani vin și din Belgia, țară asaltată în ultima perioadă de români plecați din Italia ori Spania, relatează stirileprotv.

TransferGo: Danemarca se distinge din ce în ce mai puternic în topul preferinţelor românilor

„Am observat o activitate incipientă de transfer de bani a românilor dinspre zona nordică a Europei cu ceva timp în urmă, activitate care s-a aflat în creştere constantă şi iată că astăzi această tendinţă se confirmă. Uitându-ne la cifre per ansamblu, credem că acest trend se explică, pe de-o parte, prin faptul că o parte dintre români au fost nevoiţi să părăsească Marea Britanie ca urmare a Brexit, iar pe de altă parte sunt aceia care au plecat din ţările mai puţin potente financiar şi mai puternic afectate de condiţiile economice dificile cauzate de pandemie (precum Italia, Spania etc.). Toţi aceştia au migrat către Ţările Nordice şi au preferat în special Danemarca, deoarece este recunoscută pentru nivelul de trai mai ridicat, contractele mai sigure, dar şi o mai bună garantare a respectării drepturilor omului şi de muncă,” a afirmat Marius Nedelcu, Chief Marketing Officer, TransferGo.