Scriitorul, istoricul şi analistul politic Stelian Tănase susţine (pe blog) că scandaloasa eliberare a peste 3000 de deţinuţi demonstrează că liderii PSD-ALDE se inspiră din practicile dictatorului Nicolae Ceauşescu, care elibera puşcăriaşi de ziua lui doar pentru a mima mărinimia şi respectarea standardelor europene. Totodată, astfel de amnistii propagandistice aveau şi scopul de a pedepsi şi înfricoşa populaţia, căreia i se trimitea pe cap cohorte de puşcăriaşi.
EVZ vă prezintă cele mai interesante declaraţii ale lui Stelian Tănase.
Modelul brevetat de Ceauşescu
„Aflăm că peste 3000 de deținuți ( e prima tranșă?) ies din pușcării pentru că nu s-au bucurat de condiții propice în locurile de detenție (...) Sub regimul lui Ceaușescu din cînd în cînd aflam că pușcăriile se golesc. Datele cînd se întîmpla minunea erau în legătură cu ziua lui de naștere, 26 ianuarie, cu sărbătorile oficiale, ( 23 august de regulă), sau diverse aniversari istorice ( 40 de ani de la instaurarea republicii, de ex. ) Se dădea o amnistie, anunțată de un text publicat in Scînteia cu un comentariu pe prima pagină care preamărea mărinimia dictatorului. Și brusc, orașele – mai ales cele mari – se umpleau de infractori, unii fff periculoși, asasini, violatori, tîlhari.
Dictatorul era popular prin puşcării
Prin pușcării meteahna lui Ceaușescu era cunoscută și în preajma acelor date toată lumea isi făcea bocceaua și aștepta decretul. În pușcării Ceaușescu a fost foarte popular din aceasta pricină. Intr-o singură zi după publicarea decretului de amnistie, Bucureștiul – unde trăiam – devenea un oraș al terorii. Nu mai puteai să ieși noaptea din casă, soții iși așteptau soțiile în stațiile de tramvai pentru a le însoți acasă. Părinții se duceau la școală să-și ia copiii. Nu mai umblai neînsoțit pînă trecea urgia. Multe nenorociri s-au petrecut în asemenea perioade. Rata criminalitatii ajungea în virful clasamentelor europene.
O propagandă deşănţată şi criminală
De ce proceda așa Ceaușescu? Propaganda vorbea despre grija față de om, despre necesitatea a da încă o șansă celor care au greșit, blabla. In fapt era o măsură politică ușor de descifrat. Ceaușescu voia să pară în ochii străinătății ca un lider care respecta standardele europene. Pe plan intern voia să pună presiune pe o populație care se arăta nemulțumită de penuria din magazine, de frigul din apartamente, de tăierile zilnice ale curentului electric, de propaganda deșănțată care făcea atmosfera irespirabilă.
Populaţia, pedepsită cu haite de puşcăriaşi
Pe scurt populația era pedepsită trimițîndu-i pe cap cohorte de pușcăriași. Dintr-o dată se auzea de inmulțirea dramatică a crimelor, tîlhariilor, violurilor. Se instala un climat de totală nesiguranță. Acesta fusese scopul amnistiei. Odata efectul produs, apărea corecția. Cam la 2-3 luni pușcăriile se umpleau din nou. Miliția îi aduna pe cei recent eliberați și umplea pușcăriile cu ei. Nu vi se pare cunoscută povestea despre golirea pușcăriilor lansată în urmă cu trei zile ? Mie, da!”, scrie Stelian Tănase.