Tânăra care și-a băgat-o în pat pe curtezana Liane de Pougy în costum de paj florentin

Tânăra care și-a băgat-o în pat pe curtezana Liane de Pougy în costum de paj florentin

A scris atât în franceză, cât și în engleză. În scrierile ei a susținut feminismul și pacifismul. A pledat împotriva monogamiei și geloziei și a avut multe relații care se suprapuneau pe termen lung și scurt, inclusiv cu poetesa Renée Vivien, dansatorea Armen Ohanian și o relație de 50 de ani cu pictorița Romaine Brooks.

Lesbiană declarată, a început să publice, sub propriul nume,  poezii de dragoste dedicate femeilor încă din 1900, considerând scandalul ca „cel mai bun mod de a scăpa de neplăceri”, adică de atenția tinerilor heterosexuali.

Natalie Clifford Barney s-a născut pe 31 octombrie 1876 în Dayton, Ohio, fiind fiica lui Albert Clifford Barney și a lui Alice Pike Barney.  Mama ei avea rădăcini franceze, olandeze, evreiești și germane, iar tatăl era de origine engleză, fiul unui bogat producător de vagoane de cale ferată.

Când Natalie avea cinci ani, familia ei a petrecut vara la hotelul Long Beach din New York, unde Oscar Wilde a vorbit în turneul său american de prelegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wilde a remarcat-o în timp ce trecea pe lângă el fugind de un grup de băieți, a așezat-o pe genunchi și i-a spus o poveste.

A doua zi li s-a alăturat și mamei ei pe plajă, iar conversația i-a schimbat cursul vieții lui Alice.

Wilde a inspirat-o pe Alice să se ocupe de artă cu seriozitate, în ciuda dezaprobării soțului ei. Multe dintre picturile lui Alice Pike Barney se află acum în Muzeul de Artă Smithsonian.

La fel ca multe fete din vremea ei, Natalie a avut o educație întâmplătoare.

Interesul ei pentru limba franceză a început cu o guvernantă care i-a citit cu voce tare poveștile lui Jules Verne, așa că a învățat rapid franceza ca să le înțeleagă.

Ea și sora ei mai mică Laura au urmat Les Ruches, un internat francez din Fontainebleau, Franța, fondat de feminista Marie Souvestre, care a fondat și Allenswood Academy, în Wimbledon, în afara Londrei, la care a studiat și Eleanor Roosevelt.

Ca adultă, Natalie a vorbit și a scris fluent în franceză și s-a stabilit la Paris.

Când avea zece ani, familia sa s-a mutat din Ohio în zona Scott Circle  din Washington D.C., petrecând verile în Bar Harbor, Maine.

Fiica rebelă și neconvențională a uneia dintre cele mai bogate familii din oraș, a fost adesea menționată în ziarele din Washington.

La vârsta de douăzeci de ani, a făcut titluri galopând prin Bar Harbor, călărind ca un bărbat

Natalie a spus mai târziu că știa că era lesbiană până să împlinească doisprezece ani și era hotărâtă să „trăiască deschis, fără să ascundă nimic”.

Cu Liane de Pougy

În 1899, după ce a văzut-o pe curtezana Liane de Pougy la o sală de dans din Paris, s-a prezentat la reședința acesteia în costum de paj florentin și a anunțat-o că este o „pagină de dragoste” trimisă de Sappho.

Deși de Pougy a fost una dintre cele mai faimoase femei din Franța, căutată constant de bărbați bogați și nobili, îndrăzneala lui Barney a fermecat-o.

Scurta lor aventură a devenit subiectul romanului lui Pougy, Idylle Saphique (Sapphic Idyll).

Publicată în 1901, această carte a devenit subiectul de discuție al Parisului, fiind reeditată de peste 60 de ori în primul său an.

Natalie a fost recunoscută ca model pentru unul dintre personaje, Flossie. În acel moment, însă, cele două se despărțiseră după ce s-au certat în repetate rânduri cu privire la dorința lui Natalie de a o „salva” de Pougy de viața ei de curtezană.

Natalie însăși a contribuit cu un capitol la Idylle Saphique în care s-a descris așezată la picioarele lui De Pougy, la teatru, urmărind piesa Hamlet a lui Sarah Bernhardt.

În timpul pauzei, Natalie (Flossie) compară situația lui Hamlet cu cea a femeilor:  „Destinul ne-a făcut femei într-un moment în care legea bărbaților este singura lege recunoscută”.

De asemenea, ea a scris Lettres à une Connue (Scrisori către o femeie pe care am cunoscut-o), propriul ei roman epistolar despre această relație.

Deși nu a reușit să găsească un editor pentru carte și mai târziu a numit-o naivă și neîndemânatică, este remarcabilă pentru discuția despre homosexualitate „nu este un viciu, nu este deliberată și nu dăunează nimănui”.

Cu Eva

Prima relație intimă a lui Barney a fost cu Eva Palmer-Sikelianos. În 1893 s-au împrietenit în timpul vacanțelor de vară din Bar Harbor.

Natalie a asemănat-o pe Eva cu o fecioară medievală, o odă a părului roșu până la gleznă, a ochilor verzi și mari și a tenului palid.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric