Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a săturat de gura lumii. Ce a făcut o tânără după ce a avut parte timp 17 ani de priviri insitente şi şiuşoteli pentru că arată diferit | GALERIE FOTO
S-a săturat de gura lumii. Ce a făcut o tânără după ce a avut parte timp 17 ani de priviri insitente şi şiuşoteli pentru că arată diferit | GALERIE FOTO

S-a săturat de gura lumii. Ce a făcut o tânără după ce a avut parte timp 17 ani de priviri insitente şi şiuşoteli pentru că arată diferit | GALERIE FOTO

Tifanny Posteraro a suferit toată viaţă de o boală de piele şi, într-o zi, a decis să nu o mai ascundă. Ea a găsit o metodă inedită de a răspune atenţiei nedorite pe care o primeşte de la oameni.
Tifanny Posteraro, 24 de ani, suferă de o boală numită vitiligo din cauza căreia pe piele apar petice decolorate. Timp de 17 ani, tânăra a încercat să îşi ascundă boala, folosind haine lungi sau un strat gros de fond de ten, potrivit dailymail.co.uk.
 
Tifanny a decis să se arate aşa cum e şi a găsit o metodă inedită de a răspunde antenţiei nedorite pe care o primeşte. Ea şi-a tatuat pe antebraţ expresia "E vitiligo". Acest mesaj este un mod de a nu se mai ascunde şi de acceptare de sine. 
 
 
"Eram sătulă de oamenii care se holbau la mine. Vroiam să le spun "haideţi, întrebaţi-mă odată ce am". Am vrut să le spun oamenilor ce boală e, pentru că aşa ar învaţa ceva, în loc să mă stigmatizeze", a mărturisit Tiffany.
 
Ea şi-a schimbat radical atitudinea faţă de boală de care suferă, în momentul în care a cunoscut un alt bolnav de vitiligo, care a făcut-o să se simtă încrezătoare în corpul ei.
 
"Mă simt eliberată. E mult mai uşor, pentru mine, să fac faţă stresului, aşa", a spus tânăra.
 
Tifanny Posteraro crede că este o persoană mai bună şi mai empatică pentru că are vitiligo. Ea spune că nu e bine să te uiţi la cineva şi să te concentrezi pe defectele acestuia. "Lucrurile pe care le vezi defecte la o persoană, sunt lucruri frumoase pentru altcineva."

Vitiligo este o afecțiune care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la este pierderea sau oprirea producerii pigmentului și la apariția de pete albe pe suprafața pielii. Din motive încă nelămurite, boala afectează cu preponderență anumite zone ale corpului, între care fața, picioarele,articulațiile, degetele, genunchii și organele genitale. Vitiligo nu afectează textura și celelalte calități ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia. 

Boala afectează 0,5-2% din populația lumii și are vârsta medie de instalare la 20 de ani. Circa 30% din persoanele afectate au în familie bolnavi de vitiligo.