Ambasadorul Israelului despre situaţia din Orientul Mijlociu. Tamar Samash: „Ierusalim este capitala Israelului! Pentru România, recunoașterea va fi un pas istoric”
Editura Evenimentul si Capital

Ambasadorul Israelului despre situaţia din Orientul Mijlociu. Tamar Samash: „Ierusalim este capitala Israelului! Pentru România, recunoașterea va fi un pas istoric”

Autor: | | 0 Comentarii | 3727 Vizualizari

Statele Unite inaugurează astăzi noua ambasada din Israel, care a fost mutată la Ierusalim după decizia președintelui Donald Trump din luna decembrie 2017. Tema mutării ambasadei a fost adusă în dezbaterea publică și în România, în urmă cu trei săptămâni, de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, iar săptămâna trecută, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat ca va avea consultări cu mai multe structuri ale statului pe această temă, dar și cu reprezentanții țărilor Uniunii Europene și Statelor Unite.

Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu ambasadorul Israelului la București, Tamar Samash, despre avantajele pe care le-ar avea România în cazul mutării ambasadei la Ierusalim, dar și despre modul cum țara noastră se poate implica în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Evenimentul Zilei: În România este o dezbatere despre posibilitatea mutării ambasadei la Ierusalim. Ce avantaje ar avea România dacă ar face asta?

Tamar Samash: În primul rând, noi spunem tot timpul că este o situaţie logică să recunoaştem care este realitatea, că Ierusalim este capitala Israelului. Pentru România ar fi un pas istoric, să fie printre primele ţări care recunosc Ierusalimul drept capitala noastră. Noi ne vom aminti care au fost primii. Puteţi fi primii europeni care să facă această mutare. Sper că veţi fi primii. Tehnic, primele ţări care îşi vor muta ambasada acolo vor primi ajutor din partea guvernului nostru pentru locaţie, pentru un loc bun, pentru o clădire bună a ambasadei. După aceea va fi foarte dificil de găsit o locaţie bună pentru că preţurile în Ierusalim sunt nebuneşti.

- Nu ştiu dacă terenul şi clădirea vor fi o problemă pentru România, în cazul în care se va lua decizia ….

- Nu. (râde). Dar este un pas istoric şi se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Poate ar trebui să fie mai curând.

- Cum comentaţi următoarea afirmaţie: „Cine ştie ce înţelegeri secrete face Dragnea în Israel cu evreii”?

- Nu aş vrea să comentez pentru că sunt sigură că nu a vrut să spună nimic rău. A fost doar un mod de exprimare. Cred că a fost o expresie fără intenţie, şi-a cerut scuze pentru ea, iar scuzele au fost acceptate. Sunt sigură că va fi mai atent data viitoare.

- Ce părere aveţi despre faptul că România nu a numit încă un ambasador în Israel?

- Relaţiile dintre România şi Israel sunt foarte bune şi în curând va fi numit un ambasador astfel că relaţiile dintre ţările noastre vor fi şi mai bune.

- De ce credeţi că Uniunea Europeană refuză ca ţările membre să îşi mute ambasadele la Ierusalim?

- Chiar de când statul Israel a apărut şi Ierusalimul a fost împărţit în două, ţările europene şi alte ţări nu au recunoscut Ierusalimul drept capitala noastră din cauza poziţiei ONU. Şi asta este ceea ce îi blochează şi astăzi. În momentul în care va exista o soluţiei de pace şi o înţelegere între palestinieni şi israelieni asupra Ierusalimului nu va mai exista niciun motiv ca ambasadele să nu fie în Ierusalim. Au fost unele ambasade în Ierusalim până în urmă cu câţiva ani, majoritatea din America de Sud. Dar se pot întoarce oricând la Ierusalim.

- Care este mesajul cu care aţi încuraja autorităţile româneşti să mute ambasada României la Ierusalim?

- Prin faptul că Ierusalimul este capitala istorică a poporului evreu dintotdeauna şi nu a existat niciun alt stat care să fi avut capitala la Ierusalim. Nu poate nega nimeni că a fost întotdeauna o prezenţă evreiască în Ierusalim. Sunt sigură că în interiorul lor ştiu. Trebuie să facă mutarea pentru a arăta lumii că acceptă această situaţie. Ar fi o mişcare istorică şi prietenească.

- Credeţi că este posibil ca România să influenţeze şi celelalte ţări ale Uniunii Europene, dacă face această mutare?

- Anumite ţări europene, da.

Acordul nuclear semnat de Obama a salvat Iranul de la prăbuşire

- Se pare că cele două decizii ale preşedintelui Donald Trump, luate în ultimele luni – de mutare a ambasadei SUA la Ierusalim şi retragerea din acordul nuclear cu Iran – au inflamat spiritele în Orientul Mijlociu, iar ţara dumneavoastră pare prima vizată. Ce soluţii de pace vedeţi în acest moment?

- Cele două rezoluţii au avut un impact pozitiv, nu numai în regiune, dar şi în lume. Faptul că Statele Unite s-au retras din tratatul nuclear cu Iran arată că noi am avut dreptate, chiar de la început, când am spus că această înţelegere nu este bună. Pentru că acordul nu stopa Iranul din a continua să îşi dezvolte aşa numitele „programe nucleare civile”. De asemenea, acordul nu avea un paragraf care să specifice că Iranul nu are voie să dezvolte rachete cu rază lungă de acţiune, ceea ce noi ştiam. În al treilea rând, după ce acordul a fost semnat, în 2015, ei au putut face orice şi-au dorit. În 4-5 ani ei ar putea avea bomba nucleară şi, împreună cu rachetele pe care deja le au, ar putea ataca nu numai Israel, dar şi Arabia Saudită sau Egipt. De asemenea ar avea capacitatea să atace Turcia, România şi alte ţări din Europa. Raza de acţiune a rachetelor este foarte mare.

Acordul a fost semnat de preşedintele Obama exact în momentul în care Iranul era la un pas de prăbuşire. Erau într-o situaţie economică foarte rea şi puţin mai multă presiune probabil i-ar fi oprit. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, trebuie înţeles că suntem blocaţi în aceste discuţii cu palestinienii şi cu lumea întreagă de mult timp. Suntem ca doi boxeri care se ţin în braţe unul pe altul şi nu se mai pot mişca. Trebuie făcut ceva să îi desparţi şi să restartezi totul.

- Credeţi ca asta a vrut să facă preşedintele Trump?

- Da, şi cred că are un plan pe care îl va pune în aplicare. Se discută despre Ierusalim, se schimbă lucruri în Ierusalim. Este un pas uriaş care zguduie regiunea. În acest moment discuţia dintre noi şi palestinieni nu are loc pentru că Autoritatea Palestiniană şi Hamas spun că ei nu pot discuta cu noi. Ceva trebuie făcut ca să îi determinăm să comunice cu noi. În momentul în care vor face ceva, pozitiv, vor avea suportul altor state arabe cum ar fi Egiptul, Iordania sau Arabia Saudită. Deci ei trebuie să facă o mişcare şi această mişcare poate fi determinată de planul american de a muta ambasada la Ierusalim. Statul arab a fost creat în urmă cu 70 de ani, la fel ca şi al nostru, dar de atunci nu au acceptat existenţa Israelului şi asta este situaţia şi astăzi. Vreau să subliniez că în acel moment s-a vorbit despre un stat arab şi nu a existat nicio referire la apariţia unui stat palestinian. Nu existau palestinieni în acel moment, existau isrelieni şi arabi.

- Credeţi că preşedintele Obama a greşit, semnând acel acord?

- Da. Aşa cum a făcut în Egipt, aşa cum a făcut în Siria, aşa cum a făcut în tot Orientul Mijlociu. Înţelegerea Orientului Mijlociu a fost greşită.

- Cât de mare este pericolul ca între Israel şi Iran să izbucnească un conflict militar?

- Iranienii încearcă să pună presiune pe noi, sunt foarte agresivi. Ei şiau mutat rachete în Siria. Pentru noi, a le muta în Siria, în apropierea noastră, dar şi a Hezbollah, e inacceptabil. Este încălcarea liniei roşii. Noaptea trecută ne-au bombardat înălţimile Golan din Iran, rachetele au fost lansate din Iran. (Discuţia a avut loc joi, 10 mai – n.r.). Nu a fost un atac foarte mare, dar nu asta este important. Noi trebuie să reacţionăm şi să le arătăm că nu acceptăm această situaţie. A trebuit să răspundem foarte dur ca să îi facem să înţeleagă că suntem gata să luptăm, că avem mijloace şi că nu îi vom lăsa să ne ameninţe.

„Nu ştiu dacă este sănătos pentru Rusia să se implice în Orientul Mijlociu”

- Premierul Netanyahu a fost în Rusia, o ţară care este aliată a Iranului şi Siriei şi care se declară o prietenă a Israelului. Este Rusia cea care poate negocia pacea în zona Orientului Mijlociu?

- Poate, dacă vor asta. Nu ştiu exact care sunt intenţiile Rusiei, s-au apropiat foarte mult de Orientul Mijlociu. Ei au probleme interne şi nu sunt sigură că implicarea în Orientul Mijlociu este ceva sănătos. Dar ştiu o ţară care are relaţii bune atât cu ţările arabe cât şi cu Israelul, şi aceea este România.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: ierusalim, tamas, romaniaStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate