Evenimentul Zilei > International > Talibanii și-au făcut guvern! Legendarul luptător Zakir, fost deținut la Guantanamo, e ministru al Apărării
Talibanii și-au făcut guvern! Legendarul luptător Zakir, fost deținut la Guantanamo, e ministru al Apărării

Talibanii și-au făcut guvern! Legendarul luptător Zakir, fost deținut la Guantanamo, e ministru al Apărării

Talibanii au numit un fost deținut de la Guantanamo, pe nume Adul Qayyum Zakir, în funcția de ministru interimar al apărării din Afganistan.

Abdul Qayyum Zakir, născut în 1973, a fost arestat de forțele SUA după invazia din Afganistan în 2001 și internat în faimoasa închisoare americană de la Guantanamo.

Zakir a luptat și împotriva sovieticilor

Născut în provincia Helmand, Zakir ar fi emigrat din Afganistan în Pakistan după terminarea școlii. Se spune că aici s-ar fi alăturat unuia dintre partidele politice care luptau împotriva ocupației sovietice a țării. După retragerea trupelor sovietice, Zakir s-ar fi alăturat talibanilor conduși la acea vreme de Mullahul Omar. A urcat rapid în ierrarhia organizației ajungând adjunct al șefului talibanilor. În acea perioadă era cunoscut sub numele de Abdullah Ghulam Rasoul, potrivit New York Times. Capturat și închis de americani la Guantanamo, Zakir ar fi purtat numărul opt în închisoare.

I-a păcălit pe americani că vrea „să-și ajute familia”

Potrivit unor surse din presa de limbă arabă, el ar fi fost eliberat în 2007, în timpul președinției lui George W. Bush, după ce i-ar fi păcălit pe anchetatorii americani. Mai precis, la o audiere din 2007, Zakir ar fi spus că vrea să se întoarcă acasă ca să lucreze pentru țara sa și să-și ajute familia”.
„Am văzut imagini despre faptul că Afganistanul este reconstruit și sunt fericit că americanii îmi reconstruiesc țara. Nu văd niciun motiv pentru care să fiu împotriva americanilor”,

Talibanii îl consideră un erou al luptelor împotriva străinilor

După eliberare, însă, se crede că Zakir a dirijat operațiunile militare ale insurgenților în Helmand înainte de a prelua funcția de comandant militar al talibanilor.
Despre Zakir se știe că este un „prieten personal” al lui Ismail Qaani – șeful forței de elită Quds din Iran. În virtutea acestei prietenii, talibanii ar fi primit sisteme de arme sofisticate de la vecinii din Orientul Mijlociu.

Potrivit site-ului arab de știri Alarby, Zakir a fost comandantul forțelor care au intrat în palatul prezidențial afgan din Kabul la începutul acestei luni, după ce guvernul oficial condus de președintele Ashraf Ghani s-a prăbușit.
Se spune despre Zakir că a fost un adversar vehement al negocierilor de pace care au avut loc între talibani și guvernul afgan.

Se spune despre Zakir că are „o putere extraordinară” în rândul talibanilor. Asta nu vse datorează numai faptului că toți cei care au fost închiși la Guantanamo sunt văzuți ca niște eroi. Faima lui Zakir se datorează în bună măsură abilităților tactice pe care le-a demonstrat pe câmpul de luptă, Se spune, în acest sens, că Zakir ar fi avut o influență enormă în timpul insurgenței talibanilor împotriva trupelor occidentale. Se spune despre el că ar fi fost rănit de mai multe ori, inclusiv la sfârșitul anilor ’90 de o bombă care i-a ucis șpatru dintre prietenii săi apropiați.
Zakir a fi fost arestat de autoritățile pakistaneze în 2010, dar a fost eliberat la scurt timp.

Talibanii au numit mai mulți miniștrii

Marți, talibanii au numit mai mulți miniștri și șefi pentru agențiilor guvernamentale. Potrivit agenției de știri Pajhwok, Sadr Ibrahim este ministru de interne în funcție, Gul Agha, ministru de finanțe în exercițiu și Najibullah va îndeplini atribuțiile șefului serviciilor de informații. Mișcarea a numit, de asemenea, miniștri ai educației și învățământului superior și un guvernator al capitalei, scrie Daily Mail.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: