Evenimentul Zilei > International > Talibanii și-au anunțat noul Guvern din Afganistan. Ministrul de Interne e pe lista persoanelor ”vânate” de FBI
Talibanii și-au anunțat noul Guvern din Afganistan. Ministrul de Interne e pe lista persoanelor ”vânate” de FBI

Talibanii și-au anunțat noul Guvern din Afganistan. Ministrul de Interne e pe lista persoanelor ”vânate” de FBI

Lider al noului guvern de la Kabul a fost desemnat mulahul Mohammad Hassan Akhund, iar Abdul Ghani Baradar va ocupa funcția de vicepremier, potrivit unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-o conferință de presă.

În pozițiile-cheie apar figuri care au dominat lupta de 20 de ani împotriva coaliției conduse de SUA, relatează The Guardian.

Mulahul Mohammad Hassan Akhund – noul prim-ministru, este un membru vechi al grupării, fost lider al Shura sau al Consiliului de conducere al talibanilor timp de aproximativ două decenii. El este respectat mai mult de pe partea religioasă a mișcării decât de facțiunea militară a acesteia.

Mulahul Yaqoob, fiul fondatorului și fostului lider suprem al talibanilor, mulahul Omar, a fost numit ministru al apărării. Funcția de ministru de Interne va fi ocupată de Sirajuddin Haqqani, liderul rețelei Haqqani, desemnată de SUA drept grupare teroristă.

Sirajuddin Haqqani figurează pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, SUA oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce la prinderea lui. Khalil Haqqani, unchiul lui Sirajuddin, a fost numit ministru pentru refugiați.

De asemenea, alți doi membri ai clanului Haqqani au primit funcții în guvernul interimar. Amir Khan Muttaqi va fi ministru al afacerilor externe.

Potrivit CNN, în anunțul privind componența guvernului nu au fost făcute precizări despre posibilele roluri care să fie deținute de femei în cadrul cabinetului. Purtătorul de cuvânt a precizat că acesta este un aspect de care talibanii se vor ocupa.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: