Evenimentul Zilei > International > Talibanii pozează în oameni pașnici. S-au filmat în mașinuțe și călușei, într-un parc de distracții. VIDEO
Talibanii pozează în oameni pașnici. S-au filmat în mașinuțe și călușei, într-un parc de distracții. VIDEO

Talibanii pozează în oameni pașnici. S-au filmat în mașinuțe și călușei, într-un parc de distracții. VIDEO

Ajunși stăpâni peste Afganistan, după ce au băgat groaza în populația care fuge unde vede cu ochii, luptătorii talibani pozează în oameni obișnuiți, care se distrează, la fel ca toți ceilalți. Imaginile ar fi credibile, dacă, aceștia nu ar poza înarmați până în dinți, într-o locație destinată, de regulă, copiilor.

Mai multe videoclipuri cu soldați talibani care se distrează într-un parc de distracții din Afganistan au fost făcute publice pe Twitter. În imagini, ei apar în timp ce se dau în mașinuțe. Talibanii râd, fac giumbușlucuri și dau impresia că se distrează de minune, ca niște oameni obișnuiți, în timp de pace. Imaginile ar trebui să-i umanizeze pe îngrozitorii luptători religioși care au băgat frica într-o țară întreagă.

Din păcate nu reușesc, mai ales că mulți dintre ei pozează cu arme de foc în mână, fapt ce amintește care este adevărata situație din țara pe care au ocupat-o.

Imaginile par să arate cum sărbătoresc talibanii victoria din weekendul trecut. Într-o înregistrare video, unii soldații talibani se joacă în mașinuțe într-un parc de distracție, în timp ce alții sunt filmați într-un carusel, călare pe căluți de plastic.

Tot pe Twitter au apărut înregistrări cu alți talibani ce ridică greutăți, într-o sală de fitness, râd și se distrează pe o bandă de alergat.

De altfel, pare a fi liniștea dinaintea furtunii, dat fiind că talibanii nu vor să alarmeze comunitatea internațională cu execuții și mutilări, până ce forțele internaționale nu se vor retrage cu totul din țară.

Mii de afgani caută să scape din infern

Pe de altă parte, însă, avem lumea vede imaginile cu miile de refugiați de pe aeroportul din Kabul care caută o soluție pentru a fugi din țară. Mii de oameni se agață de avioanele forțelor internaționale, sperând că vor prinde un loc și vor scăpa din infern.

De duminică, mii de afgani încearcă disperați să urce în orice aparat care îi poate duce departe de amenințarea talibană.

Mai multe imagini cu puternic impact emoțional au surprins oameni care au vrut să plece cu un avion militar american, dar care s-au prăbușit din văzduh, după ce s-au agățat de aparatul care lua altitudine. Cel puțin trei oameni și-au pierdut viața, zdrobiți de pământ, într-o încercare disperată de evadare.

Marți dimineață au fost reluate zborurile pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea personalului diplomatic și a civililor, anunță BBC. Se pare că mulți dintre afganii care s-au aflat luni pe aeroport s-au resemnat și s-au întors la casele lor, așteptându-și soarta.

„Mulți dintre cei care erau ieri aici au plecat acasă”, a declarat un oficial citat de Reuters, făcând trimitere la scenele de luni de pe aeroport, când mii de afgani au luat cu asalt pista și avioanele, încercând disperați să părăsească țara.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: