Evenimentul Zilei > International > Talibanii îi cer lui Erdogan ajutor tehnic pentru aeroportul din Kabul. Cer armatei turce să părăsească țara până pe 31 august
Talibanii îi cer lui Erdogan ajutor tehnic pentru aeroportul din Kabul. Cer armatei turce să părăsească țara până pe 31 august

Talibanii îi cer lui Erdogan ajutor tehnic pentru aeroportul din Kabul. Cer armatei turce să părăsească țara până pe 31 august

Talibanii au cerut tuturor țărilor, în primul rând Turciei, să ajute poporul afgan și Afganistan, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Biroului politic al talibanilor din Qatar, Mohammad Naeem Wardak.

Talibanii cer Turciei ajutor tehnic pentru a conduce Aeroportul Internațional Kabul „Hamid Karzai” după plecarea forțelor străine. Insistă, însă, ca armata Ankarei să se retragă complet până la termenul limită de la sfârșitul lunii august, au declarat miercuri doi oficiali turci.

Cererea talibanilor lasă Ankarei o decizie extrem de dificilă, dat fiind că acest ajutpr tehnic implică riscuri mari, a declarat un oficial turc pentru Reuters.

Turcii se tem pentru siguranța personalului tehnic care ar urma să mențină aeroportul în stare de funcțiune

Turcia a făcut parte din misiunea NATO în Afganistan și are încă sute de soldați pe aeroportul din Kabul. Oficialii spun că militarii sunt gata să se retragă în scurt timp.
Guvernul turc a declarat că este gata să mențină o prezență militară pe aeroport, dacă i se solicită.
„Talibanii au făcut o cerere de asistență tehnică în administrarea aeroportului din Kabul”, a declarat un înalt oficial turc, adăugând totuși că cererea talibanilor de a evacua toate trupele turcești ar complica orice misiune viitoare.

„Asigurarea siguranței lucrătorilor fără Forțele Armate Turce este o misiune riscantă”, a spus el, vorbind sub condiția anonimatului.

Discuțiile cu talibanii pe această temă sunt în curs de desfășurare, dar, între timp, pregătirile pentru retragerea trupelor au fost finalizate, a declarat oficialul citat.

Nu era clar dacă Turcia va fi de acord să acorde asistență tehnică fără o prezență a trupele sale oe aeroport pentru a asigura securitatea specialiștilor.

Un alt oficial turc a declarat că o decizie finală va fi luată până la data limită de 31 august care a fost acordată forțelor străine pentru a părăsi țara.

Aeroportul din Kabul este vital pentru Afganistan

Menținerea aeroportului deschis după ce forțele străine predă controlul este vitală nu doar pentru Afganistan să rămână conectat la lume, ci și pentru a menține aprovizionarea și operațiunile de ajutor.

„Va fi o linie de salvare critică pentru acțiunea umanitară din Afganistan”, a spus Mary Ellen McGroarty, directorul Programului alimentar mondial în Afganistan, săptămâna trecută.

Talibanii sunt fermi. Vor ajutor, dar nu și trupe străine

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat marți că gruparea își dorește relații bune cu Ankara.

„Vrem relații bune cu Turcia, guvernul turc și poporul musulman turc. În ceea ce privește forțele turce staționate în Afganistan, nu avem nevoie de ele în țara noastră și odată ce evacuarea este finalizată, vom asigura securitatea aeroportului noi înșine „, a spus Mujahid.

Reprezentantul politic al talibanilor din Qatar, Mohammad Naeem Wardak, a declarat miercuri că gruparea a cerut tuturor țărilor, în primul rând Turciei, să ajute poporul afgan și Afganistanul.

Turcia a fost responsabilă de securizarea aeroportului Kabul în cadrul misiunii NATO și a fost implicată în eforturile de evacuare din ultimele două săptămâni.

Statele Unite declară că se coordonează cu partenerii regionali, precum și cu talibanii, în ceea ce privește aeroportul din Kabul.

„Un stat funcțional, o economie funcțională, un guvern care are. măcar în aparență, relații cu restul lumii, are nevoie de un aeroport comercial funcțional”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Suntem în discuții cu talibanii chiar pe acest front. Ei ne-au indicat în termeni incerti că încearcă să aibă un aeroport comercial funcțional”, notează Daily Sabah.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: