Evenimentul Zilei > International > Talibanii dezvăluie lumii „islamismul cu față umană”. Muzica va fi interzisă, dar femeile vor avea „drepturi”
Talibanii dezvăluie lumii „islamismul cu față umană”. Muzica va fi interzisă, dar femeile vor avea „drepturi”

Talibanii dezvăluie lumii „islamismul cu față umană”. Muzica va fi interzisă, dar femeile vor avea „drepturi”

Talibanii au anunțat că vor interzice muzica în Afganistan, întrucât aceasta este interzisă de Islam. Cu toate acestea, liderii grupului jihadist susțin că speră să convingă oamenii să se supună comandamentelor religioase, în loc să îi forțeze.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru New York Times ce înseamnă faptul că grupul se va arăta mai liberal decât acum 20 de ani în ceea ce privește viața de zi cu zi în Afganistan,
Zabihullah Mujahid susține că femeilor li se va permite să se întoarcă la muncă sau la școală, atâta vreme cât vor purta un hijab care să le acopere capul. Ele vor avea, însă, nevoie de un însoțitor de sex masculin pentru călătoriile care durează câteva zile.

„Nu vrem ca forțele noastre, Doamne ferește, să rănească sau să hărțuiască femeile”

Ca reacție la informațiile potrivit cărora militanții islamiști îi vânează deja pe cei care li s-au opus, Mujahid a declarat: „Vrem să construim viitorul și să uităm ce s-a întâmplat în trecut”.
El a adăugat că îngrijorările cu privire la faptul că talibanii vor forța din nou femeile să rămână în case sau să-și acopere fețele sunt nefondate. Cu toate astea, cu numai o zi înainte, purtătorul de cuvânt al talibanilor anunțase că femeile ar trebui să rămână acasă deocamdată. „Suntem îngrijorați că forțele noastre, care sunt noi și care nu au fost încă pregătite foarte bine, pot maltrata femeile. Nu vrem ca forțele noastre, Doamne ferește, să rănească sau să hărțuiască femeile”

Americanii, acuzați că fură „creierele” Afganistanului

Mujahid a mai afirmat că cei cu documente de călătorie adecvate vor putea părăsi țara, iar noul regimul său nu îi va urmări pe afganii care au lucrat cu armata americană de-a lungul anilor. Cu toate acestea, Muhajid și-a exprimat frustrarea față de efprturile americanilor de a evacua cât mai mulți afgani.

„Nu ar trebui să intervină în țara noastră și să ne ia resursele umane: doctorii, profesorii și alte persoane de care avem nevoie aici. În America, acești oameni ar putea să ajungă să spele vase sau să lucreze la bucătarie. Este inuman”.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor și-a exprimat dorința ca noul regim să poată stabili relații bune cu comunitatea internațională, spunând că au cooperat deja cu liderii internaționali în probleme precum lupta împotriva terorismului, a traficului de droguri opiului și a reducerii numărului de refugiați în Occident, scrie site-ul american Sahara Reporters.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: