Evenimentul Zilei > International > Talibanii dau o palmă răsunătoare pe obrazul SUA. Au reprodus în bătaie de joc o fotografie simbol pentru americani
Talibanii dau o palmă răsunătoare pe obrazul SUA. Au reprodus în bătaie de joc o fotografie simbol pentru americani

Talibanii dau o palmă răsunătoare pe obrazul SUA. Au reprodus în bătaie de joc o fotografie simbol pentru americani

Reveniți la putere, talibanii nu ezită să recurgă la diverse instrumente de propagandă, unele care reprezintă o adevărată sfidare la adresa americanilor, retrași după 20 de ani din Afganistan. O imagine în care ironizează o răsunătoare victorie americană asupra japonezilor în Al Doilea Război Mondial, cunoscută ca Bătălia de la Iwo Jima (19 februarie – 26 martie 1945) este un astfel de exemplu, ea devenind virală în mediul online.
În fotografia amintită, citată de Adevărul, luptătorii talibani din Batalionul 313 Badri, considerat un comando de elită al grupării insurgente care a recucerit Afganistanul, pot fi văzuți în uniforme de camuflaj americane, cu bocanci, ochelari de vedere nocturnă şi echipament tactic. Totuși poartă un steag al lor tipic.

Talibani vs. americani, o confruntare totală

Imaginea reproduce celebra „Înălţarea drapelului pe Iwo Jima”, o fotografie realizată de Joe Rosenthal pe data de 23 februarie 1945, distinsă cu Premiul Pullitzer. Ea înfăţişează 5 puşcaşi marini şi un membru al personalului medical al Marinei înălţând drapelul Statelor Unite pe vârful Muntelui Suribachi. Această fotografie se adaugă altora în care militanţii apar cu arme, vehicule şi echipament de luptă american capturate sau lăsate în urmă de forţele de securitate afgane.
Faimosul episod de la Iwo Jima recreat de talibani
„Armamentul de fabricaţie americană odată ajuns în mâinile unei grupări înarmate devine un simbol al statutului. Este o victorie psihologică. În mod clar, este o inculpare a întreprinderii de securitate conduse de SUA în ansamblul ei . Ar trebui să stârnească multă îngrijorare asupra acţiunilor mai cuprinzătoare ce au loc zi de zi în Orientul Mijlociu, Africa subsahariană, Estul Asiei”, a declarat părere Elias Yousif, de la Center for International Policy.
Batalionul Badri îşi are numele de la victoria Profetului Mahomed în Bătălia de la Badri (624)împotriva arabilor păgâni din tribul Quraish, trib ce conducea oraşul Mecca.

Scrisori de la talibani din Iwo Jima

Episodul glorios pentru armata americană a inspirat un film celebru regizat de Clint Eastwood. „Scrisori din Iwo Jima” (2006) a fost distins cu un premiu Oscar și a primit alte două nominalizări.

Filmul cu un pronunțat caracter poetic prezintă lupta epică de la Iwo Jima dintre armatele americană și japoneză. Câteva decenii mai târziu, au fost dezgropate mai multe sute de scrisori din pământul sterp al insulei, fiind premisa de la care pornește filmul lui Eastwood. Scrisorile împrumută chipuri și voci ale bărbaților care au luptat acolo.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: