Evenimentul Zilei > International > Talibanii au tras în afganii care au venit la aeroportul din Kabul. A fost masacru
Talibanii au tras în afganii care au venit la aeroportul din Kabul. A fost masacru

Talibanii au tras în afganii care au venit la aeroportul din Kabul. A fost masacru

Nu cu mult timp în urmă, talibanii au deschis focul asupra afganilor care au venit la aeroportul din Kabul şi au sperat că pot prinde cumva un loc liber într-unul dintre avioanele care evacuau populaţia şi personalul diplomatic după ce insurgenţii au cucerit capitala Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi ale aliaţilor.

Jurnaliştii britanici au relatat că talibanii au „atacat femeile și copiii cu biciuri și bastoane înainte de a trage” în mijlocul haosului de pe aeroportul din Kabul. Conform ultimelor informaţii, cel puţin câteva zeci de persoane au fost rănite marţi de-a lungul celor 60 de minute în care a fost înregistrată baia de sânge.

Printre ele, o mamă și fiu ei. Conform The Sun, fotografiile surprinse de corespondenţi la faţa locului sunt șocante. Imaginile arată care este noua realitate pentru afganii care încearcă să scape de talibani.

Totul s-a întâmplat în timp ce mii de cetățeni așteptau o şansă de a părăsi ţara în afara aeroportului din Kabul. Speranţele lor au fost spulberate de intervenţia sălbatică a fanaticilor islamişti.

Talibanii au folosit şi obiecte ascuţite

Înainte de a deschide focul asupra mulţimii, talibanii au folosit biciurile, bastoanele și diverse obiecte ascuțite. Într-una dintre fotografiile realizate de fotoreporterii marilor agenţii de presă, un bărbat transportă un copil însângerat.

Altul şi-a pierdut cumpătul şi a început să plângă din cauza scenelor şocante din jur. În apropiere, doi bărbați au încercat să salveze o femeie rănită în mijlocul masacrului.

Afganii au vărsat multe lacrimi pentru conaţionalii căzuţi sub focul talibanilor. Luni, cel puțin cinci oameni au murit din cauza unei busculade apărute la aeroport. Oamenii s-au călcat în picioare pentru a se agăţa la propriu de avioanele care decolau.

Afganii de tem de răzbunarea fanaticilor

La această situaţie s-a ajuns din cauza temerilor legate de răzbunarea talibanilor, care au anunţat că nu vor exista astfel de episoade nici măcar în cazul celor care au colaborat cu americanii şi aliaţii.

Pasagerii clandestini care au reuşit să se agaţe de avioane au căzut în gol de la sute de metri. Lupta pentru a pleca din Afganistan va deveni şi mai acerbă după ce Marea Britanie a anunţat că în jur de 20.000 de afgani vor fi transportați în Regatul Unit.

Premierul Boris Johnson a precizat că se va încerca mai ales salvarea femeilor și a fetelor afgane. El speră să onoreze astfel „datoriile” (n.r. – morale) pe care țara le are după retragerea din Afganistan.

Decizie istorică în Marea Britanie

Programul este unul dintre cele mai mari de acest gen din istoria Marii Britanii şi se va concentra pe acordarea de azil femeilor, fetelor și minorităților religioase care fug din calea persecuțiilor. 5.000 de afgani au obţinut azil doar în acest an

În 2021, 10.000 de afgani disperați vor primi o casă în Marea Britanie, iar în următorii 5 ani, numărul celor ajutaţi va ajunge la 25.000, conform The Sun.

Altfel, amintim că purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a apărut în public pentru prima dată după 20 de ani şi a susţinut o conferinţă de presă istorică.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: